Żeberka miodowo-musztardowe

m7
Żeberka miodowo-musztardowe

1

0 / 0

Niezbyt pracochłonne, a wyjątkowo smaczne żeberka miodowo-musztardowe! Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg żeberka wieprzowe

0.50 łyżecz. sól, pieprz

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. papryka słodka w płatkach

1 szt. cytryna

3 łyżka miód

3 łyżka musztarda

4 łyżka masło

Przygotowanie


1

Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

2

Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut,

3

Dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać.

4

Posmarować sosem żeberka, kłaść na rozgrzany ruszt.

5

Po 15 minutach posmarować znów, przewrócić na drugą stronę.

6

Piec do miękkości ok. 35-40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

480

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły