Żeberka marynowane w piwie
m7
smaczne i łatwe na grilla lub obiad
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1047
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.1 / 29
smaczne i łatwe na grilla lub obiad
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.20 kg żeberka wieprzowe
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. kminek
2 szkl. piwo jasne
4 szt. jagody jałowca
3 szt. liść laurowy
4 szt. ząbek czosnku
1 łyżka majeranek
4 łyżka olej
0.50 łyżecz. rozmaryn
0.50 łyżecz. sól
0.50 szkl. piwo jasne
Przygotowanie
Osuszyć umyte żeberka, pokroić na porcje,posypać solą i pieprzem,ułożyć warstwami w głębokiej misce.
Każdą warstwę posypać roztartymi ziołami wymieszanymi z jałowcem i pokruszonym liściem laurowym.
Zalać piwem(tak aby były całe zakryte),przykryć, wstawić na 24 godziny do lodówki.
Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, piwem i olejem.Wyjąć żeberka z marynaty, wytrzeć je papierowym ręcznikiem,posmarować czosnkową marynatą, ułożyć na ruszcie grilla lub piekarnika, upiec na złoty kolor w 170 st.
W czasie pieczenia mięso przewracać i smarować.
Można je również udusić.
Trzeba je zrumienić na dobrze rozgrzanym tłuszczu i udusić,podlewając marynatą czosnkową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1047
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.