Żeberka marynowane w piwie

m7
Żeberka marynowane w piwie

1

3.1 / 29

smaczne i łatwe na grilla lub obiad

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.20 kg żeberka wieprzowe

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. kminek

2 szkl. piwo jasne

4 szt. jagody jałowca

3 szt. liść laurowy

4 szt. ząbek czosnku

1 łyżka majeranek

4 łyżka olej

0.50 łyżecz. rozmaryn

0.50 łyżecz. sól

0.50 szkl. piwo jasne

Przygotowanie


1

Osuszyć umyte żeberka, pokroić na porcje,posypać solą i pieprzem,ułożyć warstwami w głębokiej misce.

2

Każdą warstwę posypać roztartymi ziołami wymieszanymi z jałowcem i pokruszonym liściem laurowym.

3

Zalać piwem(tak aby były całe zakryte),przykryć, wstawić na 24 godziny do lodówki.

4

Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, piwem i olejem.Wyjąć żeberka z marynaty, wytrzeć je papierowym ręcznikiem,posmarować czosnkową marynatą, ułożyć na ruszcie grilla lub piekarnika, upiec na złoty kolor w 170 st.

5

W czasie pieczenia mięso przewracać i smarować.

6

Można je również udusić.

7

Trzeba je zrumienić na dobrze rozgrzanym tłuszczu i udusić,podlewając marynatą czosnkową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły