Żeberka duszone w piwie
m7
0
3.6 / 59
bardzo smaczne
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
1 łyżeczka papryka czerwona słodka
1 łyżeczka sól, pieprz
1 l piwo jasne
0.30 szkl. olej
2 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka majeranek
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 łyżeczka papryka ostra
Przygotowanie
Żeberka umyć i po porcjować.
Oprószyć solą,pieprzem i papryką.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrząć na patelni i na ostrym ogniu obsmarzyć żeberka. Przełożyć je do garnka.
Na tym samym oleju zeszklić na patelni cebulę, dodać do żeberek.
Na patelnię po smażonej cebuli wlać piwo i zagotować.
Wlać do garnka z żeberkami i cebulą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić na wolnym ogniu aż żeberka będą miękkie.
Na koniec dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać mąką,przemieszać potrzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
Smacznego