Żeberka duszone
m7
Idealne na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne na obiad.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina chuda
0.25 łyżecz. sól, pieprz
1 szt. cebula
1 szt. marchew
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka chrzan krakus
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Marchewkę należy obrać, dokładnie opłukać, następnie pokroić, w półplasterki i przełożyć do garnka. Zalać ją niewielką ilością wody i ugotować.
Żeberka podzielić na porcje, umyć, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka z ugotowaną marchewką. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w pół talarki i podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu żeberek.
Cebulę dodać do żeberek. Gotować ją przez około 30- 40 minut. Następnie zaprawić mąką i śmietaną( wcześniej zahartować, żeby śmietana się nie zważyła), dodać tarty chrzan( może być ze słoika). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.