Żeberka duszone

m7
Żeberka duszone

0

0 / 0

Idealne na obiad.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina chuda

0.25 łyżeczka sól, pieprz

1 szt. cebula

1 szt. marchew

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka nać pietruszki

3 łyżka chrzan krakus

2 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Marchewkę należy obrać, dokładnie opłukać, następnie pokroić, w półplasterki i przełożyć do garnka. Zalać ją niewielką ilością wody i ugotować.

2

Żeberka podzielić na porcje, umyć, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka z ugotowaną marchewką. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w pół talarki i podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu żeberek.

3

Cebulę dodać do żeberek. Gotować ją przez około 30- 40 minut. Następnie zaprawić mąką i śmietaną( wcześniej zahartować, żeby śmietana się nie zważyła), dodać tarty chrzan( może być ze słoika). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły