Żeberka BBQ z piekarnika

Łowicz
Żeberka BBQ z piekarnika

0

0 / 0

Żeberka BBQ z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych żeberek z grilla. Są soczyste, aromatyczne, wyraziste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i imprezy lub inne specjalne okazje. Żeberka w sosie BBQ doskonale smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ulubionej sałatki. Smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

4 szt. żeberka wieprzowe

4 łyżka sos bbq

3 łyżka miód

3 łyżka musztarda rosyjska

3 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. papryka wędzona

Przygotowanie


1

W misce przygotowujemy marynatę: łyżka koncentratu pomidorowego, sos BBQ, miód, musztardę rosyjską i czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy dokładnie razem i doprawiamy przyprawami.

2

Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

3

Po upływie czasu rozgrzewamy piekarnik do 220°C, przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, wlewamy dwie szklanki wody i przykrywamy folią aluminiową.

4

Żeberka pieczemy około 3 godzin, zaglądając co jakiś czas, czy cała woda nie wyparowała.

5

Żeberka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką colesław.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły