Zdrowy burger z indykiem, mozzarellą i ketchupem

kontakt_2
Zdrowy burger z indykiem, mozzarellą  i ketchupem

0

0 / 0

Dzieci kochają fast foody. Jak wykorzystać zamiłowanie do niezdrowych kanapek, by przekonać pociechę do czegoś zdrowego? 
 Pan Pomysłowy ma na to radę. 
 Bohaterskie superburgery w ketchupowej pelerynie – to jest to! 


11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. bułki pszenne zwykłe

1 szt. cebula

200 g mięso mielone

1 szt. mozarella

2 szt. ogórki konserwowe krakus

2 szt. liść sałaty

3 łyżka bułka tarta

1 szt. jajko

1 łyżka olej kokosowy

1 szt. pisaki żelowe do zdobienia

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Cebulkę pokrój drobno i zmieszaj z mięsem mielonym. Dodaj jajko, bułkę tartą i 3 łyżki ketchupu Kotlin. Zmieszaj wszystko dokładnie i uformuj dwa płaskie kotlety wielkości przekroju bułki. Wyłóż na talerz lub folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Zimne mięso złączy się z resztą składników i nie pokruszy się na patelni.

2

Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzuć dwa kotlety i obsmażaj równomiernie po obu stronach.

3

Bułki przekrój na pół, połóż na dolną część plasterek sera i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 3 do 5 minut. Sprawdzaj cały czas piekarnik, żeby nie przesuszyć bułek.

4

Gotowe mięso wyłóż na zapieczony w bułce ser. Dodaj plasterki ogórka i polej ketchupem. Na wierzchu ułóż plasterek sałaty, dzięki któremu bułka pozostanie chrupka i nie przemoknie ogórkiem ani ketchupem. Nałóż drugą część bułki i narysuj na niej buźki, tak jak na zdjęciu

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły