Zdrowy bigos wegetariański/wegański
borowiecj
Uwielbiam to danie jest lekkie, smaczne i niczym nie ustępuje bigosowi tradycyjnemu. Danie zrobione w duchu zero waste - bez odpadów. Wszystkie produkty zostały zużyte i znajdują się w bigosie. Słoik po koncentracie pomidorowym ozdobiłam i zrobiłam z niego świąteczny świecznik (na zdjęciu). Robi klimat!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 2
Uwielbiam to danie jest lekkie, smaczne i niczym nie ustępuje bigosowi tradycyjnemu. Danie zrobione w duchu zero waste - bez odpadów. Wszystkie produkty zostały zużyte i znajdują się w bigosie. Słoik po koncentracie pomidorowym ozdobiłam i zrobiłam z niego świąteczny świecznik (na zdjęciu). Robi klimat!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
0.50 kg kapusta biała
250 g kotlety sojowe
250 g boczniaki
100 g suszone grzyby
50 g suszone śliwki
10 g powidła śliwkowe łowicz
2 szt. cebula
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną kroimy, białą szatkujemy i gotujemy w osobnych garnkach. Kotlety sojowe i grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około godzinę. Boczniaki i cebulę smażymy na oleju.
Miękką kapustę łączymy w jednym garnku. Dodajemy grzyby, podsmażoną cebule, boczniaki, śliwki lub powidła, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy. Kotlety sojowe smażymy na oleju, następnie kroimy w paski i wrzucamy do kapusty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy około godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.