Zdrowy bigos wegetariański/wegański

borowiecj
Zdrowy bigos wegetariański/wegański

0

3.5 / 2

Uwielbiam to danie jest lekkie, smaczne i niczym nie ustępuje bigosowi tradycyjnemu. Danie zrobione w duchu zero waste - bez odpadów. Wszystkie produkty zostały zużyte i znajdują się w bigosie. Słoik po koncentracie pomidorowym ozdobiłam i zrobiłam z niego świąteczny świecznik (na zdjęciu). Robi klimat!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

0.50 kg kapusta biała

250 g kotlety sojowe

250 g boczniaki

100 g suszone grzyby

50 g suszone śliwki

10 g powidła śliwkowe łowicz

2 szt. cebula

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną kroimy, białą szatkujemy i gotujemy w osobnych garnkach. Kotlety sojowe i grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około godzinę. Boczniaki i cebulę smażymy na oleju.

2

Miękką kapustę łączymy w jednym garnku. Dodajemy grzyby, podsmażoną cebule, boczniaki, śliwki lub powidła, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy. Kotlety sojowe smażymy na oleju, następnie kroimy w paski i wrzucamy do kapusty.

3

Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy około godziny.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły