Zdrowe naleśniki z Lubellą, warzywami i sosem pomidorowym

osak.paulina

Naleśniki stanowią świetną propozycję na danie główne, jeśli mają do Ciebie przyjść goście, a Ty chcesz zużyć wszystko, co zostało Ci w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Naleśniki stanowią świetną propozycję na danie główne, jeśli mają do Ciebie przyjść goście, a Ty chcesz zużyć wszystko, co zostało Ci w lodówce.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka lubella wrocławska
1 szt. jajko
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. woda
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
0.50 szt. kalafior
0.50 szt. cukinia
15 dag. pieczarki
1 łyżka sos teriyaki
1 szt. cebula szalotka
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
250 g przecier pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
50 g ser żółty
1 łyżka pestki dyni
1 łyżka pestki słonecznika
Przygotowanie
Wsypuj do miski na zmianę: mąkę Puszystą Lubella, jajko,mleko i wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól i olej.
Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Pokrój warzywa, kalafiora gotuj 3 minuty. Wszystkie warzywa przełóż na patelnię i podsmaż aż się zrumienią. Dopraw dowolnymi przyprawami i dodaj sos Teriyaki.
Do osobnego naczynia wlej przecier pomidorowy i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym Łowicz i posiekanym czosnkiem.
Nałóż część farszu na naleśnika i zawiń go. Wierzch naleśników posyp serem. Przygotowane naleśniki piecz w piekarniku w temp. 150 st., aż ser się rozpuści.
Gotowe naleśniki polej sosem i posyp pestkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.