Zdrowa wuzetka bezglutenowa

decomorreno
Zdrowa wuzetka bezglutenowa

0

0 / 0

Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. mąka ryżowa

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka skrobia ziemniaczana

0.50 szkl. ksylitol

1.20 l śmietanka kokosowa

3 łyżka ksylitol

2 szt. listki żelatyny

6 łyżka olej kokosowy

3 łyżka kakao decomorreno

200 kawa rozpuszczalna

Przygotowanie


1

Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu, na przemian z żółtkami.

2

Mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną oraz kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.

3

Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Przetnij biszkopt na pół. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż 1 biszkopt i nasącz go kawą.

4

Śmietanka/mleko kokosowe muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej 1 lub 2 dni w lodówce. Po otwarciu opakowania używamy tylko białej części stałej, wodę odlewamy.

5

Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Ubijamy śmietankę na sztywno.

6

Dwie łyżki śmietanki podgrzewamy w małym garnuszku i dodajemy namoczone listki żelatyny, cały czas mieszamy. Gdy się rozpuszczą wlewamy powoli do ubijającej się śmietanki.

7

Krem przekładamy na biszkopt. Przykrywamy 2 nasączonym biszkoptem. Ciasto wkładamy do lodówki.

8

Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wraz z ksylitolem w pudrze przesiej przez sitko. Dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta. Włóż do schłodzenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły