Zdrowa wuzetka bezglutenowa

Kakao DecoMorreno

Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Biszkopt
5 szt. jaja
0.50 szkl. ksylitol
0.50 szkl. mąka ryżowa
2 łyżka skrobia ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
Krem kokosowy
3 łyżka ksylitol
2 szt. listki żelatyny
1.20 l śmietanka kokosowa
Polewa
3 łyżka kakao decomorreno
6 łyżka olej kokosowy
3 łyżka ksylitol
Do nasączenia
200 ml kawa rozpuszczalna
Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Cały czas miksując, dodawaj po łyżce ksylitolu.
Następnie dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę ryżową, skrobię i kakao przesiej i delikatnie wmieszaj szpatułką.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 25 minut w 175°C.
Ostudź na kratce i przetnij na pół.
Porada:
Jeśli po pieczeniu biszkopt delikatnie opadnie — to normalne w wersji bezglutenowej.
Nasączanie biszkoptu
Jeden blat ułóż ponownie w formie.
Nasącz go równomiernie kawą (około połową).
Przygotowanie kremu kokosowego
Z puszek zbierz tylko stałą część śmietanki kokosowej (bez wody).
Ubijaj, aż masa będzie gęsta i puszysta.
Dodaj ksylitol.
Żelatynę namocz w 2–3 łyżkach zimnej wody.
Podgrzej 2 łyżki śmietanki kokosowej i rozpuść w niej żelatynę.
Wlewaj cienkim strumieniem do ubijającej się śmietanki.
Gotowy krem wyłóż na pierwszy blat.
Przykryj drugim i nasącz go resztą kawy.
Przygotowanie polewy
Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.
Dodaj ksylitol i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Dodaj do oleju kakao i wymieszaj na gładką, jednolitą polewę.
Polej ciasto i wyrównaj.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.