Zdrowa wuzetka bezglutenowa

Kakao DecoMorreno
Zdrowa wuzetka bezglutenowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Biszkopt

5 szt. jaja

0.50 szkl. ksylitol

0.50 szkl. mąka ryżowa

2 łyżka skrobia ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

Krem kokosowy

3 łyżka ksylitol

2 szt. listki żelatyny

1.20 l śmietanka kokosowa

Polewa

3 łyżka kakao decomorreno

6 łyżka olej kokosowy

3 łyżka ksylitol

Do nasączenia

200 ml kawa rozpuszczalna

Przygotowanie


Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po łyżce ksylitolu.

Następnie dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę ryżową, skrobię i kakao przesiej i delikatnie wmieszaj szpatułką.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 25 minut w 175°C.

Ostudź na kratce i przetnij na pół.

Porada:  

Jeśli po pieczeniu biszkopt delikatnie opadnie — to normalne w wersji bezglutenowej.


Jeden blat ułóż ponownie w formie.

Nasącz go równomiernie kawą (około połową).


Z puszek zbierz tylko stałą część śmietanki kokosowej (bez wody).

Ubijaj, aż masa będzie gęsta i puszysta.

Dodaj ksylitol.

Żelatynę namocz w 2–3 łyżkach zimnej wody.

Podgrzej 2 łyżki śmietanki kokosowej i rozpuść w niej żelatynę.

Wlewaj cienkim strumieniem do ubijającej się śmietanki.

Gotowy krem wyłóż na pierwszy blat.

Przykryj drugim i nasącz go resztą kawy.


Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej.

Dodaj ksylitol i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Dodaj do oleju kakao i wymieszaj na gładką, jednolitą polewę.

Polej ciasto i wyrównaj.

Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

403

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły