0

Składniki

BISZKOPT

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
5 Sztuk
jaja kurze całe
0.5 Szklanki
Mąka ryżowa
2 Łyżki
Skrobia ziemniaczana
0.5 Szklanki
Ksylitol

KREM KOKOSOWY

1.2 Litra
śmietanka kokosowa
3 Łyżki
Ksylitol
2 Sztuki
Listki żelatyny

POLEWA

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
6 Łyżek
Olej kokosowy
3 Łyżki

DODATKOWO DO NASĄCZENIA

200 Mililitrów
KAWA ROZPUSZCZALNA
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu, na przemian z żółtkami.
  2. Mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną oraz kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Przetnij biszkopt na pół. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż 1 biszkopt i nasącz go kawą.
  4. Śmietanka/mleko kokosowe muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej 1 lub 2 dni w lodówce. Po otwarciu opakowania używamy tylko białej części stałej, wodę odlewamy.
  5. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  6. Dwie łyżki śmietanki podgrzewamy w małym garnuszku i dodajemy namoczone listki żelatyny, cały czas mieszamy. Gdy się rozpuszczą wlewamy powoli do ubijającej się śmietanki.
  7. Krem przekładamy na biszkopt. Przykrywamy 2 nasączonym biszkoptem. Ciasto wkładamy do lodówki.
  8. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wraz z ksylitolem w pudrze przesiej przez sitko. Dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta. Włóż do schłodzenia.

Opis

Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!

Podobne przepisy

Mazurek jaglany

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek jaglany

Wegański sernik na zimno z lemon crud

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Wegański sernik na zimno z lemon crud

Fit rabarbarowo- jabłkowe crumble

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fit rabarbarowo- jabłkowe crumble

Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

Truskawki w czekoladzie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Truskawki w czekoladzie

Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Przepis
Średni Do 40 min
Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!