Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym

decomorreno
Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zdrowa tarta czekoladowa bez dodatku cukru i tłuszczu. Przekonaj się jak pyszne są zdrowe rzeczy!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

180 g orzechy laskowe

100 g migdały

200 g suszone śliwki

1 szczyp. sól

45 g kakao decomorreno

0.75 szkl. aronia

0.50 szkl. jeżyny

400 krem kokosowy (19-22%)

4 łyżka ksylitol

8 szt. figi

Przygotowanie


Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw do nasączenia. Zblenduj orzechy laskowe oraz migdały. Przełóż do miski.

Zmiksuj następnie kakao ze śliwkami (odlej wcześniej wodę). Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Wyłóż masą formę na tarte.

W garnku o grubym dnie wymieszaj aronię oraz jeżyny. Zasyp je ksylitolem (zależy jak bardzo cierpka będzie aronia). Gotuj przez kilkanaście minut.

Dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. W przypadku użycia mniej tłustego mleka, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego. Następnie zblenduj na gładko i przetrzyj przez sito żeby krem był aksamitnie gładki.

Przełóż krem na spód orzechowy. Na wierzchu układaj pokrojone figi.

Włóż tarte do lodówki, aby dobrze się schłodziła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

355

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły