Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym

decomorreno
Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym

0

0 / 0

Zdrowa tarta czekoladowa bez dodatku cukru i tłuszczu. Przekonaj się jak pyszne są zdrowe rzeczy!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

180 g orzechy laskowe

100 g migdały

200 g suszone śliwki

1 szcz. sól

45 g kakao decomorreno

0.75 szkl. aronia

0.50 szkl. jeżyny

400 krem kokosowy (19-22%)

4 łyżka ksylitol

8 szt. figi

Przygotowanie


1

Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw do nasączenia. Zblenduj orzechy laskowe oraz migdały. Przełóż do miski.

2

Zmiksuj następnie kakao ze śliwkami (odlej wcześniej wodę). Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Wyłóż masą formę na tarte.

3

W garnku o grubym dnie wymieszaj aronię oraz jeżyny. Zasyp je ksylitolem (zależy jak bardzo cierpka będzie aronia). Gotuj przez kilkanaście minut.

4

Dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. W przypadku użycia mniej tłustego mleka, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego. Następnie zblenduj na gładko i przetrzyj przez sito żeby krem był aksamitnie gładki.

5

Przełóż krem na spód orzechowy. Na wierzchu układaj pokrojone figi.

6

Włóż tarte do lodówki, aby dobrze się schłodziła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły