Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym
decomorreno
0
0 / 0
Zdrowa tarta czekoladowa bez dodatku cukru i tłuszczu. Przekonaj się jak pyszne są zdrowe rzeczy!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
180 g orzechy laskowe
100 g migdały
200 g suszone śliwki
1 szcz. sól
45 g kakao decomorreno
0.75 szkl. aronia
0.50 szkl. jeżyny
400 krem kokosowy (19-22%)
4 łyżka ksylitol
8 szt. figi
Przygotowanie
Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw do nasączenia. Zblenduj orzechy laskowe oraz migdały. Przełóż do miski.
Zmiksuj następnie kakao ze śliwkami (odlej wcześniej wodę). Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Wyłóż masą formę na tarte.
W garnku o grubym dnie wymieszaj aronię oraz jeżyny. Zasyp je ksylitolem (zależy jak bardzo cierpka będzie aronia). Gotuj przez kilkanaście minut.
Dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. W przypadku użycia mniej tłustego mleka, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego. Następnie zblenduj na gładko i przetrzyj przez sito żeby krem był aksamitnie gładki.
Przełóż krem na spód orzechowy. Na wierzchu układaj pokrojone figi.
Włóż tarte do lodówki, aby dobrze się schłodziła.