Zdrowa czekoladowa tarta z musem aroniowym
decomorreno
Zdrowa tarta czekoladowa bez dodatku cukru i tłuszczu. Przekonaj się jak pyszne są zdrowe rzeczy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
355
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zdrowa tarta czekoladowa bez dodatku cukru i tłuszczu. Przekonaj się jak pyszne są zdrowe rzeczy!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
180 g orzechy laskowe
100 g migdały
200 g suszone śliwki
1 szczyp. sól
45 g kakao decomorreno
0.75 szkl. aronia
0.50 szkl. jeżyny
400 krem kokosowy (19-22%)
4 łyżka ksylitol
8 szt. figi
Przygotowanie
Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw do nasączenia. Zblenduj orzechy laskowe oraz migdały. Przełóż do miski.
Zmiksuj następnie kakao ze śliwkami (odlej wcześniej wodę). Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Wyłóż masą formę na tarte.
W garnku o grubym dnie wymieszaj aronię oraz jeżyny. Zasyp je ksylitolem (zależy jak bardzo cierpka będzie aronia). Gotuj przez kilkanaście minut.
Dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dosłodź ksylitolem. W przypadku użycia mniej tłustego mleka, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego. Następnie zblenduj na gładko i przetrzyj przez sito żeby krem był aksamitnie gładki.
Przełóż krem na spód orzechowy. Na wierzchu układaj pokrojone figi.
Włóż tarte do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
355
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.