Zawijaniec orzechowy

m7
Zawijaniec orzechowy

1

0 / 0

Piaskowe ciasto z pysznym, orzechowym nadzieniem, idealne np. na święta

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g margaryna kasia

500 g mąka pszenna

130 g cukier

250 g serek homogenizowany

250 g orzechy laskowe

100 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka woda

Przygotowanie


1

Przygotować farsz mieszając składniki. Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek homogenizowany wymieszać mikserem w misce.

2

następnie wyjąć ciasto i podsypując mąką zagniatać aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.

3

rozwałkować ciasto na 2 kwadraty 40x40cm podsypując mąką.

4

rozprowadzić farsz na całej powierzchni ciast.

5

następnie zwinąć osobno każde z nich i włożyć zawijańce do wysmarowanych tłuszczem form.

6

nagrzać piekarnik do 180°c i piec około 50 minut.

7

aby ciasto wyglądało apetycznie, po upieczeniu posypać cukrem pudrem i bakaliami lub polać polewą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły