Zawijańce z szynką

m7
Zawijańce z szynką

0

0 / 0

Potrawa szybka w przygotwaniu a przy tym smaczna.Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg jabłko

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mleko

1 szkl. woda

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cytryna

5 szt. goździki

1 szt. nać pietruszki

8 szt. szynka wieprzowa gotowana

1 łyżka olej

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Do wysokiego naczynia wlać mleko i wodę, wbić jajka, wsypać mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i olej. Składniki zmiksować na gładką masę. Przykryć i odstawić na ok.30 minut, aby ciasto spęczniało.

2

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozpuścić masło, włożyć jabłka oraz goździki.

3

Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok.10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie rozgrzać patelnię , posmarować małą ilością oleju i smażyć 8 cienkich naleśników.

4

Na każdym ułożyć po plastrze szynki i po porcji gorącej masy jabłkowej. posypać odrobiną natki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

258

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły