Zasmażana młoda kapusta

EkspertOdKuchni
Zasmażana młoda kapusta

0

0 / 0

Zasmażana młoda kapusta to idealny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie kotletów schabowych lub młodych ziemniaczków, a nawet pieczywa. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje letnie menu. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. młoda kapusta biała

300 g boczek

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. koperek

100 g masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Młodą kapustę kroimy drobno w paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy małą ilością wody i przykrywamy garnek. Kapustę gotujemy do miękkości około 10-15 minut.

2

W międzyczasie smażymy drobno pokrojony boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.

3

Przesmażony boczek dodajemy do kapusty i razem smażymy, aby całkowicie odparowała woda z kapusty. Dodajemy masło, drobno posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Całość smażymy, aż masło się rozpuści i zagęści kapustę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły