Zasmażana młoda kapusta
EkspertOdKuchni
Zasmażana młoda kapusta to idealny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie kotletów schabowych lub młodych ziemniaczków, a nawet pieczywa. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje letnie menu. Smacznego!
0
0 / 0
Zasmażana młoda kapusta to idealny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie kotletów schabowych lub młodych ziemniaczków, a nawet pieczywa. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje letnie menu. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. młoda kapusta biała
300 g boczek
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koperek
100 g masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Młodą kapustę kroimy drobno w paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy małą ilością wody i przykrywamy garnek. Kapustę gotujemy do miękkości około 10-15 minut.
W międzyczasie smażymy drobno pokrojony boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.
Przesmażony boczek dodajemy do kapusty i razem smażymy, aby całkowicie odparowała woda z kapusty. Dodajemy masło, drobno posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
Całość smażymy, aż masło się rozpuści i zagęści kapustę.