Zapienkanka z mięsem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapienkanka z mięsem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976220081.jpeg&w=3840&q=75)
Coś z ziemniaków i dowolnego mięska, wszystko zależy od tego co masz w lodówce
0
0 / 0
Coś z ziemniaków i dowolnego mięska, wszystko zależy od tego co masz w lodówce
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
250 g wołowina chuda
50 g cebula dymka
250 g ser żółty
0.50 szkl. mleko
6 szt. ziemniaki
1 łyżka olej
1 łyżka masło
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj. Odstaw, by ostygły.
Gotowaną wołowinę pokroić w cienkie paseczki. Można ją zastąpić gotowaną szynką lub innym mięsem dostępnym akurat w domu.
Cebulę dymkę drobno posiekaj i przez chwilę podsmaż do miękości.
Podgrzej mleko, dodaj do ziemniaków i ugnieć puree. Nie trzeba wlewać całego mleka, żeby puree nie było za rzadkie. Najlepiej zacząć od 1/4 szklanki, a później wedle potrzeby dolać resztę.
Pure ziemniaczane wymieszaj z rozdrobnionym mięsem i cebulką.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, przełoż do niego puree z mięsem , posyp startyw żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170c.
Zapiekaj aż ser się roztopi i leciutko zarumieni.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu