Zapienkanka z mięsem

m7
Zapienkanka z mięsem

0

0 / 0

Coś z ziemniaków i dowolnego mięska, wszystko zależy od tego co masz w lodówce

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

250 g wołowina chuda

50 g cebula dymka

250 g ser żółty

0.50 szkl. mleko

6 szt. ziemniaki

1 łyżka olej

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj. Odstaw, by ostygły.

2

Gotowaną wołowinę pokroić w cienkie paseczki. Można ją zastąpić gotowaną szynką lub innym mięsem dostępnym akurat w domu.

3

Cebulę dymkę drobno posiekaj i przez chwilę podsmaż do miękości.

4

Podgrzej mleko, dodaj do ziemniaków i ugnieć puree. Nie trzeba wlewać całego mleka, żeby puree nie było za rzadkie. Najlepiej zacząć od 1/4 szklanki, a później wedle potrzeby dolać resztę.

5

Pure ziemniaczane wymieszaj z rozdrobnionym mięsem i cebulką.

6

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, przełoż do niego puree z mięsem , posyp startyw żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170c.

7

Zapiekaj aż ser się roztopi i leciutko zarumieni.

8

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły