Zapiekany ser bałkański
EkspertOdKuchni
Zapiekany ser bałkański to idealna propozycja na przystawkę lub lekką kolację dla miłośników intensywnych smaków i kremowej konsystencji. Połączenie fety z pieczonymi warzywami doskonale smakuje w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekany ser bałkański to idealna propozycja na przystawkę lub lekką kolację dla miłośników intensywnych smaków i kremowej konsystencji. Połączenie fety z pieczonymi warzywami doskonale smakuje w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser feta
1 szt. papryka czerwona
0.50 szt. papryka żółta
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula czerwona
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. oregano
1 szczyp. pieprz czarny
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Warzywa kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, mieszamy ze sobą i kładziemy na ser feta. Tak przygotowany ser przekładamy na blaszkę.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ser zacznie się rumienić i warzywa będą miękkie.
Po wypieczeniu ser bałkański podajemy z chrupiącym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.