Zapiekany ryż waniliowy z dżemem

Łowicz
Zapiekany ryż waniliowy z dżemem

1

0 / 0

Szukasz pomysłu na nieoczywisty deser? Wypróbuj prosty przepis na smaczny zapiekany ryż z dżemem( najlepiej wybrać swój ulubiony!). Do jego przygotowania potrzebujesz: ryż, dowolny dżem, mleko, śmietanę kremówkę, masło, laskę wanilii i miód. Zrób wszystko według instrukcji. Zapiekany ryż waniliowy z dżemem to danie idealne jako śniadanie, deser lub mała przekąska między posiłkami.

?

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Przygotowanie


1

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka.

2

Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż.

3

Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).

4

Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód.

5

Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.

6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.

7

Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

329

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły