Zapiekany ryż waniliowy z dżemem
Łowicz
Szukasz pomysłu na nieoczywisty deser? Wypróbuj prosty przepis na smaczny zapiekany ryż z dżemem( najlepiej wybrać swój ulubiony!). Do jego przygotowania potrzebujesz: ryż, dowolny dżem, mleko, śmietanę kremówkę, masło, laskę wanilii i miód. Zrób wszystko według instrukcji. Zapiekany ryż waniliowy z dżemem to danie idealne jako śniadanie, deser lub mała przekąska między posiłkami.
1
0 / 0
Szukasz pomysłu na nieoczywisty deser? Wypróbuj prosty przepis na smaczny zapiekany ryż z dżemem( najlepiej wybrać swój ulubiony!). Do jego przygotowania potrzebujesz: ryż, dowolny dżem, mleko, śmietanę kremówkę, masło, laskę wanilii i miód. Zrób wszystko według instrukcji. Zapiekany ryż waniliowy z dżemem to danie idealne jako śniadanie, deser lub mała przekąska między posiłkami.
?
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Przygotowanie
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka.
Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż.
Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód.
Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.