Zapiekany makaron z bakłażanami i bazylią

uwielbiampl

Smakowite połączenie makaronu z zapiekanym bakłażanem, bazylią i serem. Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis! Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - wiele nazw, jedno warzywo. Używaj go w swojej diecie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smakowite połączenie makaronu z zapiekanym bakłażanem, bazylią i serem. Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis! Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - wiele nazw, jedno warzywo. Używaj go w swojej diecie!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
400 g makaron lubella świdry
400 g bakłażan
200 g serek mascarpone
100 g parmezan
200 g mozarella
3 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka liście bazylii
Przygotowanie
Bakłażany kroimy w kostkę, wykładamy do naczynia żaroodpornego (lub ceramicznego), polewamy oliwą, zapiekamy przez 20 minut.
Makaron gotujemy.
Mozarellę kroimy w cienkie plasterki. Parmezan trzemy na tarce.
Śmietankę, mozarellę i połowę parmezanu podgrzewamy do rozpuszczenia i doprawiamy do smaku.
1/3 makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 1/3 sosu serowego, wykładamy 1/3 bakłażanów, 1/3 mocarelli, posypujemy bazylią. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
Na koniec po wierzchu posypujemy pozostałym parmezanem.
Zapiekamy przez 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.