Zapiekany makaron z bakłażanami i bazylią

uwielbiampl
Zapiekany makaron z bakłażanami i bazylią

0

0 / 0

Smakowite połączenie makaronu z zapiekanym bakłażanem, bazylią i serem. Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis! Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - wiele nazw, jedno warzywo. Używaj go w swojej diecie!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 śmietanka kremowa 30%

400 g makaron lubella świdry

400 g bakłażan

200 g serek mascarpone

100 g parmezan

200 g mozarella

3 łyżka oliwa z oliwek

3 łyżka liście bazylii

Przygotowanie


1

Bakłażany kroimy w kostkę, wykładamy do naczynia żaroodpornego (lub ceramicznego), polewamy oliwą, zapiekamy przez 20 minut.

2

Makaron gotujemy.

3

Mozarellę kroimy w cienkie plasterki. Parmezan trzemy na tarce.

4

Śmietankę, mozarellę i połowę parmezanu podgrzewamy do rozpuszczenia i doprawiamy do smaku.

5

1/3 makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 1/3 sosu serowego, wykładamy 1/3 bakłażanów, 1/3 mocarelli, posypujemy bazylią. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

6

Na koniec po wierzchu posypujemy pozostałym parmezanem.

7

Zapiekamy przez 20-25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły