Zapiekany kotlet schabowy z pieczarkami i serem

m7
Zapiekany kotlet schabowy z pieczarkami i serem

1

2.9 / 14

Zapiekany kotlet schabowy z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji kotleta schabowego. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny i doskonale będzie smakował z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub purée. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 łyżecz. przyprawa do dań z wieprzowiny

0.50 łyżecz. czosnek

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

2 szt. schab bez kości

1 szt. mąka pszenna tortowa

1 szt. olej

4 szt. ser żółty

1 łyżka sos sojowy

2 łyżka koper ogrodowy

40 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Schab rozbijamy tłuczkiem (przez folię) przyprawiamy przyprawą do mięsa wieprzowego, czosnkiem, sosem sojowym, odstawiamy.

2

W tym czasie pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na łyżce oleju z dodatkiem łyżeczki przyprawy typu kucharek.

3

Kotlety panierujemy w mące, jajku, bułce tartej. Smażymy na oleju.

4

Usmażone układamy na blaszce lub brytfance, układamy pieczarki, przykrywamy plastrami sera. Posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku (tak aby ser się roztopił).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3690

kcal

Białka

211

gram

Węglowodany

378

gram

Tłuszcze

144

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły