Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7885-1702058026800.jpeg&w=3840&q=75)
Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniaków nadaje jej niezwykły smak. Tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.
1
0 / 0
Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniaków nadaje jej niezwykły smak. Tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżecz. masło
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
680 g ziemniaki
2 szkl. śmietana 12%
3 szt. cebula
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik i wysmarować masłem płytkie naczynie żaroodporne.
Cienko pokroić ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.
Układać ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.
Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
Polać warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.
Ustawić na najniższej półce w piekarniku i piec godzinę, aż zapiekanka będzie złota.