Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

m7
Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

1

0 / 0

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniaków nadaje jej niezwykły smak. Tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

3 łyżecz. masło

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

680 g ziemniaki

2 szkl. śmietana 12%

3 szt. cebula

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik i wysmarować masłem płytkie naczynie żaroodporne.

2

Cienko pokroić ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.

3

Układać ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.

4

Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.

5

Polać warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.

6

Ustawić na najniższej półce w piekarniku i piec godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

370

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły