1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
3 Łyżeczki
masło
1 Łyżeczka
gałka muszkatołowa
680 Gramów
ziemniaki
2 Szklanki
śmietana 12%
3 Sztuki
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy płytkie naczynie żaroodporne.
  2. cienko kroimy ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.
  3. Układamy ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.
  4. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
  5. Polewamy warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.
  6. Ustawiamy na najniższej półce w piekarniku i pieczemy godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Opis

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniakóiu nadaje jej niezwykły smak. tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

Podobne przepisy

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchup...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchupie

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Gnocchi w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!