1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
3 Łyżeczki
masło
1 Łyżeczka
gałka muszkatołowa
680 Gramów
ziemniaki
2 Szklanki
śmietana 12%
3 Sztuki
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy płytkie naczynie żaroodporne.
  2. cienko kroimy ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.
  3. Układamy ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.
  4. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
  5. Polewamy warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.
  6. Ustawiamy na najniższej półce w piekarniku i pieczemy godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Opis

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniakóiu nadaje jej niezwykły smak. tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

Podobne przepisy

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchup...

Łatwy Do 2 godz
Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchup...

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śli...

Łatwy Do 15 min
Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śli...

Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

Łatwy Do 15 min
Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!