Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
3 Łyżeczki
masło
1 Łyżeczka
gałka muszkatołowa
680 Gramów
ziemniaki
2 Szklanki
śmietana 12%
3 Sztuki
cebula
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy płytkie naczynie żaroodporne.
  2. cienko kroimy ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.
  3. Układamy ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.
  4. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
  5. Polewamy warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.
  6. Ustawiamy na najniższej półce w piekarniku i pieczemy godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Opis

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniakóiu nadaje jej niezwykły smak. tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!