Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

m7
Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

1

0 / 0

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniaków nadaje jej niezwykły smak. Tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

3 łyżeczka masło

1 łyżeczka gałka muszkatołowa

680 g ziemniaki

2 szkl. śmietana 12%

3 szt. cebula

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik i wysmarować masłem płytkie naczynie żaroodporne.

2

Cienko pokroić ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.

3

Układać ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.

4

Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.

5

Polać warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.

6

Ustawić na najniższej półce w piekarniku i piec godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły