1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
3 Łyżeczki
masło
1 Łyżeczka
gałka muszkatołowa
680 Gramów
ziemniaki
2 Szklanki
śmietana 12%
3 Sztuki
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy płytkie naczynie żaroodporne.
  2. cienko kroimy ziemniaki, najlepiej za pomocą specjalnego ostrza w malakserze.
  3. Układamy ziemniaki i cebulę warstwami, każdą warstwę posypując przyprawami.
  4. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
  5. Polewamy warzywa śmietaną, a wierzch posypujemy wiórkami masła.
  6. Ustawiamy na najniższej półce w piekarniku i pieczemy godzinę, aż zapiekanka będzie złota.

Opis

Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a śmietana pokrywająca warstwy cebuli i ziemniakóiu nadaje jej niezwykły smak. tę przystawkę możemy zachować na specjalne okazje.

Podobne przepisy

Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Indyk świąteczny

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Indyk świąteczny

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Przepis
Trudny Do 1 godz
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Kartoflak z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kartoflak z boczkiem

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Tradycyjne gołąbki

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Tradycyjne gołąbki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!