Zapiekanka ziemniaczana z ziołami
kontakt_1
Zapiekanka ziemniaczana z ziołami to danie, które skradnie serce każdego smakosza. Aromatyczne plasterki ziemniaków zapiekane z serem, świeżym tymiankiem i natką pietruszki to idealny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekankę możesz dowolnie modyfikować i dodać do niej ulubione składniki, takie jak mięso czy warzywa, aby nadać jej jeszcze bardziej unikalnego smaku według własnych upodobań. Smacznego!
0
0 / 0
Zapiekanka ziemniaczana z ziołami to danie, które skradnie serce każdego smakosza. Aromatyczne plasterki ziemniaków zapiekane z serem, świeżym tymiankiem i natką pietruszki to idealny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekankę możesz dowolnie modyfikować i dodać do niej ulubione składniki, takie jak mięso czy warzywa, aby nadać jej jeszcze bardziej unikalnego smaku według własnych upodobań. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
150 mleko uht 3,2%
60 g śmietana 30%
2 szt. jajko
150 g cebula
200 g ser żółty
1 pęcz. natka pietruszki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Obgotowujemy ziemniaki w wodzie około 5 min od momentu wrzenia wody. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.
W tym czasie przygotowujemy masę ziołową czyli mieszamy ze sobą dokładnie mleko, jajka, śmietanę, sól, pieprz, posiekany tymianek i pietruszkę oraz połowę startego sera.
Przygotowane wcześniej ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: połowę ziemniaków wykładamy na dno, następnie przekładamy podsmażoną cebulką, układamy resztę ziemniaków i zalewamy masą ziołową. Całość posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min.
Zapiekankę ziemniaczaną podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.