Zapiekanka ziemniaczana z ziołami

kontakt_1
Zapiekanka ziemniaczana z ziołami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zapiekanka ziemniaczana z ziołami to danie, które skradnie serce każdego smakosza. Aromatyczne plasterki ziemniaków zapiekane z serem, świeżym tymiankiem i natką pietruszki to idealny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekankę możesz dowolnie modyfikować i dodać do niej ulubione składniki, takie jak mięso czy warzywa, aby nadać jej jeszcze bardziej unikalnego smaku według własnych upodobań. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

150 mleko uht 3,2%

60 g śmietana 30%

2 szt. jajko

150 g cebula

200 g ser żółty

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Obgotowujemy ziemniaki w wodzie około 5 min od momentu wrzenia wody. Odstawiamy.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.

W tym czasie przygotowujemy masę ziołową czyli mieszamy ze sobą dokładnie mleko, jajka, śmietanę, sól, pieprz, posiekany tymianek i pietruszkę oraz połowę startego sera.

Przygotowane wcześniej ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: połowę ziemniaków wykładamy na dno, następnie przekładamy podsmażoną cebulką, układamy resztę ziemniaków i zalewamy masą ziołową. Całość posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min.

Zapiekankę ziemniaczaną podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

486

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły