Zapiekanka ziemniaczana z ziołami

kontakt_1
Zapiekanka ziemniaczana z ziołami

0

0 / 0

Zapiekanka ziemniaczana z ziołami to danie, które skradnie serce każdego smakosza. Aromatyczne plasterki ziemniaków zapiekane z serem, świeżym tymiankiem i natką pietruszki to idealny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekankę możesz dowolnie modyfikować i dodać do niej ulubione składniki, takie jak mięso czy warzywa, aby nadać jej jeszcze bardziej unikalnego smaku według własnych upodobań. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

150 mleko uht 3,2%

60 g śmietana 30%

2 szt. jajko

150 g cebula

200 g ser żółty

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Obgotowujemy ziemniaki w wodzie około 5 min od momentu wrzenia wody. Odstawiamy.

2

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.

3

W tym czasie przygotowujemy masę ziołową czyli mieszamy ze sobą dokładnie mleko, jajka, śmietanę, sól, pieprz, posiekany tymianek i pietruszkę oraz połowę startego sera.

4

Przygotowane wcześniej ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: połowę ziemniaków wykładamy na dno, następnie przekładamy podsmażoną cebulką, układamy resztę ziemniaków i zalewamy masą ziołową. Całość posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min.

5

Zapiekankę ziemniaczaną podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły