Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

bartek
Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

2

5 / 1

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo to idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy, uroczystości lub przyjęcia. Połączenie pikantnej kiełbasy chorizo z ziemniakami i serem pleśniowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. cebula

1 szt. ser lazur

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka śmietana 18%

3 łyżka nać pietruszki

1 dag. ziemniaki

20 dag. kiełbasa chorizo

20 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Ugotować ziemniaki.

2

Ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry.

3

Ser pleśniowy pokroić w paski.

4

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę z kiełbasą chorizo.

5

Jaja rozbić ze śmietaną, dodać natkę pietruszki.

6

Wszystkie składniki razem wymieszać, zapiec z serem żółtym na patelni na małym ogniu lub w piekarniku. Zapiekać, aż ser się rozpuści.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

510

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły