Zapiekanka ziemniaczana
m7
w sosie kurczakowo-paprykowym z sałatką z rukoli:) Polecam.
1
0 / 0
w sosie kurczakowo-paprykowym z sałatką z rukoli:) Polecam.
24
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. marchew
4 szt. cebula
5 szt. ząbek czosnku
1 szt. koper ogrodowy
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pierś kurczaka
3 szt. papryka kolorowa
1 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
2 szt. pomidor
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka oliwa z oliwek
40 dag. boczek wędzony
0.50 l bulion drobiowy
0.50 szt. masło
0.50 szt. rukola
Przygotowanie
Ziemniaki, marchewkę, dwie cebule obieramy, płuczemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Koperek, czosnek drobno siekamy dodajemy do ziemniaków.
Boczek oraz resztę cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto-brązowy kolor.
Dodajemy do ziemniaków, mieszamy.
Wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, doprawiamy do smaku.
Wlewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni, przez 1,5h (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
W międzyczasie paprykę i filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy cebule pokrojoną w piórka, dalej smażymy ok.5 min na średnim ogniu.
Dodajemy koncentrat oraz mąkę pszenną robiąc tzw.zasmażkę.
Zalewamy bulionem, mieszając, aby nie powstały grudki.
Doprowadzamy do wrzenia zmniejszamy płomień i redukujemy sos.
Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Pomidory kroimy w ósemki, mieszamy w misce z rukolą oraz z oliwą, doprawiamy do smaku. Zapiekankę porcjujemy na talerze, polewamy sosem, podajemy z sałatką. SMACZNEGO.