Example thumb
0

Składniki

250 Mililitrów
Śmietana 22%
2 Łyżeczki
oregano
6 Sztuk
ziemniaki
4 Sztuki
Parówki
6 Sztuk
ser żółty
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jajko
40 Dekagramów
Kiełbasa domowa
15 Dekagramów
Ser gouda tłusty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odparowujemy, studzimy i kroimy na plastry.
  2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulkę szatkujemy i także podsmażamy. Śmietanę i jajka rozmącamy dodajemy pokrojony w paski ser żółty, wsypujemy do tego płaską łyżkę oregano, sól pieprz do smaku.
  3. Żaroodporne naczynie smarujemy od spodu i z boku masłem, układamy: plasterki ziemniaków, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulkę, ziemniaki, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulką, układamy ser Hochland, polewamy mieszanką śmietany i jajek, na to ponownie warstwę ziemniaków i wylewamy pozostałą część mieszanki śmietanowo-jajecznej.
  4. Posypujemy delikatnie oregano i zapiekamy około 20-30 minut w 160-180 stopniach.

Opis

Bardzo syta zapiekanka.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!