Zapiekanka ziemniaczana

m7
Zapiekanka ziemniaczana

0

0 / 0

Bardzo syta zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulką.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 śmietana 22%

2 łyżeczka oregano

6 szt. ziemniaki

4 szt. parówki

6 szt. ser żółty

2 szt. cebula

2 szt. jajko

40 dek. kiełbasa domowa

15 dek. ser gouda tłusty

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry.

2

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia. Cebulkę poszatkować i także podsmażyć. Śmietanę i jajka rozmącić i dodać pokrojony w paski ser żółty, wsypać do tego płaską łyżkę oregano, sól, pieprz do smaku.

3

Żaroodporne naczynie posmarować od spodu i z boku masłem. Ułożyć: plasterki ziemniaków, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulkę, ziemniaki, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulką. Dodać ser Hochland, polać mieszanką śmietany i jajek, na to ponownie warstwę ziemniaków i pozostałą część mieszanki śmietanowo-jajecznej.

4

Posypać delikatnie oregano i zapiekać około 20-30 minut w 160-180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły