Zapiekanka ziemniaczana
m7
Kolejna zapiekanka z aromatycznymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
569
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kolejna zapiekanka z aromatycznymi dodatkami.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
300 g kiełbasa podwawelska
300 g pieczarki
300 g ser żółty
2 szt. cebula
1 szt. fasola czerwona
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka nać pietruszki
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i lekko podgotować, przestudzić i pokroić w plastry.
1 część ziemniaków ułożyć na wysmarowanej blasze.
Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć razem z cebulą.
Pieczarki i cebulę wrzucić do miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną i przepłukaną fasolę, natkę, pokrojoną w plastry wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wyłożyć na ziemniaki.
Przykryć farsz drugą częścią ziemniaków, posypać żółtym serem i papryką.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
569
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.