Zapiekanka ziemniaczana

m7
Zapiekanka ziemniaczana

0

0 / 0

Kolejna zapiekanka z aromatycznymi dodatkami.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1 łyżecz. sól

300 g kiełbasa podwawelska

300 g pieczarki

300 g ser żółty

2 szt. cebula

1 szt. fasola czerwona

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka nać pietruszki

0.50 łyżecz. papryka ostra

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i lekko podgotować, przestudzić i pokroić w plastry.

2

1 część ziemniaków ułożyć na wysmarowanej blasze.

3

Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć razem z cebulą.

4

Pieczarki i cebulę wrzucić do miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną i przepłukaną fasolę, natkę, pokrojoną w plastry wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wyłożyć na ziemniaki.

5

Przykryć farsz drugą częścią ziemniaków, posypać żółtym serem i papryką.

6

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

569

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły