Zapiekanka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738746.jpeg&w=3840&q=75)
Kolejna zapiekanka z aromatycznymi dodatkami.
0
0 / 0
Kolejna zapiekanka z aromatycznymi dodatkami.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
300 g kiełbasa podwawelska
300 g pieczarki
300 g ser żółty
2 szt. cebula
1 szt. fasola czerwona
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka nać pietruszki
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i lekko podgotować, przestudzić i pokroić w plastry.
1 część ziemniaków ułożyć na wysmarowanej blasze.
Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć razem z cebulą.
Pieczarki i cebulę wrzucić do miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną i przepłukaną fasolę, natkę, pokrojoną w plastry wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wyłożyć na ziemniaki.
Przykryć farsz drugą częścią ziemniaków, posypać żółtym serem i papryką.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.