Zapiekanka ziemniaczana 3
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ziemniaczana 3](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975976080.jpeg&w=3840&q=75)
Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Tym razem w pikantnej, meksykańskiej odsłonie.
0
0 / 0
Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Tym razem w pikantnej, meksykańskiej odsłonie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
300 g fasola szparagowa
600 g wieprzowina łopatka
150 g ser żółty
1 szt. cebula
1 szt. fasola czerwona konserwowa
1 szt. sos meksykański łowicz
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka olej
1 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Przestudzić i pokroić w plastry.
Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić.
Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków.
Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso.
Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową.
Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami.
Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.