Zapiekanka ziemniaczana 3

m7

Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Tym razem w pikantnej, meksykańskiej odsłonie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Tym razem w pikantnej, meksykańskiej odsłonie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
300 g fasola szparagowa
600 g wieprzowina łopatka
150 g ser żółty
1 szt. cebula
1 szt. fasola czerwona konserwowa
1 szt. sos meksykański łowicz
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka olej
1 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Przestudzić i pokroić w plastry.
Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić.
Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków.
Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso.
Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową.
Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami.
Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.