Zapiekanka ziemniaczana 3

m7
Zapiekanka ziemniaczana 3

0

0 / 0

Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Tym razem w pikantnej, meksykańskiej odsłonie.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

300 g fasola szparagowa

600 g wieprzowina łopatka

150 g ser żółty

1 szt. cebula

1 szt. fasola czerwona konserwowa

1 szt. sos meksykański łowicz

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka olej

1 łyżka przyprawa typu vegeta

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.

2

Przestudzić i pokroić w plastry.

3

Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić.

4

Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju.

5

Blachę do pieczenia wysmarować olejem.

6

Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków.

7

Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso.

8

Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową.

9

Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim.

10

Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami.

11

Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły