1

Składniki

200 Mililitrów
śmietana 12%
2 Kilogramy
ziemniaki
1 Łyżeczka
papryka ostra
1 Łyżeczka
zioła
200 Gramów
Marchew z groszkiem mrożona
200 Gramów
boczek wędzony
100 Gramów
Salami
200 Gramów
kiełbasa
300 Gramów
ser żółty
1 Sztuka
papryka czerwona
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
ząbek czosnku
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.
  3. Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.
  4. Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.
  5. Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę.
  6. Śmietanę rozbełtać z jajkami.
  7. Ser zetrzeć na tarce.
  8. Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać. Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.
  9. Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.
  10. Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.
  11. Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.

Opis

Kolejna syta zapiekanka.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!