Zapiekanka ziemniaczana 2
m7
Kolejna syta zapiekanka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
623
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.5 / 2
Kolejna syta zapiekanka.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
2 kg ziemniaki
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. zioła
200 g marchew z groszkiem mrożona
200 g boczek wędzony
100 g salami
200 g kiełbasa
300 g ser żółty
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.
Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.
Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.
Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę.
Śmietanę rozbełtać z jajkami.
Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać. Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.
Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.
Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
623
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.