Zapiekanka ziemniaczana 2

m7
Zapiekanka ziemniaczana 2

1

2.5 / 2

Kolejna syta zapiekanka.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

2 kg ziemniaki

1 łyżecz. papryka ostra

1 łyżecz. zioła

200 g marchew z groszkiem mrożona

200 g boczek wędzony

100 g salami

200 g kiełbasa

300 g ser żółty

1 szt. papryka czerwona

2 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut.

2

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.

3

Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.

4

Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.

5

Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę.

6

Śmietanę rozbełtać z jajkami.

7

Ser zetrzeć na tarce.

8

Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać. Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.

9

Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.

10

Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.

11

Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.

12

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły