Zapiekanka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975823404.jpeg&w=3840&q=75)
Potrawa łatwa, szybka i niedroga w przygotowaniu.
1
3 / 1
Potrawa łatwa, szybka i niedroga w przygotowaniu.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
2 szt. cebula
30 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
1
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok. 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.
2
Boczek pokroić w kostkę, cebule w piórka i wymieszać.
3
Podgotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plasterki, połączyć z boczkiem i cebulą. Całość dobrze wymieszać, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i piec 30-40 min pod przykryciem. Podawać z maślanką.