Zapiekanka ziemniaczana
m7
Potrawa łatwa, szybka i niedroga w przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
Potrawa łatwa, szybka i niedroga w przygotowaniu.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
2 szt. cebula
30 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok. 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.
Boczek pokroić w kostkę, cebule w piórka i wymieszać.
Podgotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plasterki, połączyć z boczkiem i cebulą. Całość dobrze wymieszać, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i piec 30-40 min pod przykryciem. Podawać z maślanką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.