Zapiekanka ziemniaczana

m7
Zapiekanka ziemniaczana

1

3 / 1

Potrawa łatwa, szybka i niedroga w przygotowaniu.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków

2 szt. cebula

30 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok. 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.

2

Boczek pokroić w kostkę, cebule w piórka i wymieszać.

3

Podgotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plasterki, połączyć z boczkiem i cebulą. Całość dobrze wymieszać, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

4

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i piec 30-40 min pod przykryciem. Podawać z maślanką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

461

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły