0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Łyżeczki
Przyprawa do dań z ziemniaków
2 Sztuki
cebula
30 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.
  2. Boczek pokroić w kostkę, cebule w piórka i wymieszać.
  3. Podgotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plasterki, połączyć z boczkiem i cebulą. Całość dobrze wymieszać, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200-250 stopni i piec 30-40 min pod przykryciem. Podawać z maślanką.

Opis

Potrawa łatwa,szybka i niedroga w przygotowaniu.

Podobne przepisy

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Kartoflak z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kartoflak z boczkiem

Bigos z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Bigos z młodej kapusty

Nadziewane kiełbaski z grilla

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Nadziewane kiełbaski z grilla

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!