Zapiekanka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4634-1702057771727.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka świetny pomysł na długie zimowe wieczory.
0
0 / 0
Zapiekanka świetny pomysł na długie zimowe wieczory.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 l śmietana 12%
0.25 l mleko
100 g masło
100 g ser żółty
3 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Obraną cebulę pokroić w talarki.
Duże, płaskie naczynie do zapiekania natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku i grubo wysmarować masłem.
Ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków, przekładając je cebulą i posupując przyprawami oraz startym żółtym serem. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
Śmietanę ubić z mlekiem i zalać ziemniaki.
Na wierzchu ułożyć wiórki masła.
Wstawić do piekarnika i piec w temp.180 c ok. 50 minut, aż zapiekanka będzie rumiana. Podawać do pieczonych mięs.