Zapiekanka ziemniaczana

m7
Zapiekanka ziemniaczana

0

0 / 0

Zapiekanka świetny pomysł na długie zimowe wieczory.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 l śmietana 12%

0.25 l mleko

100 g masło

100 g ser żółty

3 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.

2

Obraną cebulę pokroić w talarki.

3

Duże, płaskie naczynie do zapiekania natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku i grubo wysmarować masłem.

4

Ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków, przekładając je cebulą i posupując przyprawami oraz startym żółtym serem. Na górze powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.

5

Śmietanę ubić z mlekiem i zalać ziemniaki.

6

Na wierzchu ułożyć wiórki masła.

7

Wstawić do piekarnika i piec w temp.180 c ok. 50 minut, aż zapiekanka będzie rumiana. Podawać do pieczonych mięs.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

322

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły