0

Składniki

300 Mililitrów
śmietana 18%
600 Mililitrów
woda
1 Kilogram
ziemniaki
2 Sztuki
Pomysł na zapiekankę serową Winiary
3 Sztuki
czosnek
20 Dekagramów
kiełbasa
10 Dekagramów
boczek wędzony
20 Dekagramów
ser żółty
15 Dekagramów
pieczarki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki gotuję żeby były miękkie ale nie ciapa studzimy w całości ,mogą być wczorajsze . Można dać świeże i stare nie ma to znaczenia .
  2. Wędlinę ,kiełbasę jakieś pozostałości mięsne z poprzedniego obiadu ,podgardle i co dusza zapranie kroje w kostkę i delikatnie podsmażam na patelni na końcu dodaje mini kostkę czosnku lub 3-4 ząbki czosnku .
  3. Można dodać też pieczarki jak kto woli. 2 sosy razem gotuję w 600ml wody i 300 ml śmietanki .
  4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną wykładam połowę ziemniaków pokrojonych w grubsze talarki, wykładam podsmażone z patelni zalewam połową sosu można dołożyć pieczarki przykrywam resztą ziemniaków i zalewam sosem na wierzch starty ser żółty. Naczynie najlepsze prostokątne 3 litrowe z pokrywką . Wsadzam do nagrzanego piekarnika 200st na 40 min przykryte, na 10 min przed końcem ściągam pokrywkę aby ser się przyrumienił. Smacznego

Opis

To jest tak zwany przegląd lodówki mój mąż uwielbia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!