Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą

bartek
Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą

0

0 / 0

Pyszna zapiekanka, która świetnie komponuje się z sosem pomidorowym lub grzybowym.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. majeranek

1 szcz. kminek

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. sól, pieprz

0.50 szkl. mleko

2 szt. cebula

1 szt. kajzerki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. ząbek czosnku

4 łyżka olej

2 łyżka masło

1 dek. ziemniaki

60 dek. mięso mielone wieprzowe

25 dek. kapusta kiszona

15 dek. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut,

2

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, doprawić kminkiem, solą i pieprzem.

3

Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa razem z jajami. Doprawić solą pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

4

Naczynie natrzeć ząbkiem czosnku, wysmarować masłem.

5

Układać warstwę ziemniaków, posypać majerankiem i pieprzem, położyć mięso mielone, następnie kapustę. Ponownie ziemniaki, na wierzch plastry boczku.

6

Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły