Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą

bartek
Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą

0

0 / 0

Pyszna zapiekanka, która świetnie komponuje się z sosem pomidorowym lub grzybowym.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. kminek

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. sól, pieprz

0.50 szkl. mleko

2 szt. cebula

1 szt. kajzerki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. ząbek czosnku

4 łyżka olej

2 łyżka masło

1 dag. ziemniaki

60 dag. mięso mielone wieprzowe

25 dag. kapusta kiszona

15 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut,

2

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, doprawić kminkiem, solą i pieprzem.

3

Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa razem z jajami. Doprawić solą pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

4

Naczynie natrzeć ząbkiem czosnku, wysmarować masłem.

5

Układać warstwę ziemniaków, posypać majerankiem i pieprzem, położyć mięso mielone, następnie kapustę. Ponownie ziemniaki, na wierzch plastry boczku.

6

Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

389

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły