Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą
bartek
Pyszna zapiekanka, która świetnie komponuje się z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna zapiekanka, która świetnie komponuje się z sosem pomidorowym lub grzybowym.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. kminek
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 szkl. mleko
2 szt. cebula
1 szt. kajzerki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. ząbek czosnku
4 łyżka olej
2 łyżka masło
1 dag. ziemniaki
60 dag. mięso mielone wieprzowe
25 dag. kapusta kiszona
15 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut,
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, doprawić kminkiem, solą i pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa razem z jajami. Doprawić solą pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
Naczynie natrzeć ząbkiem czosnku, wysmarować masłem.
Układać warstwę ziemniaków, posypać majerankiem i pieprzem, położyć mięso mielone, następnie kapustę. Ponownie ziemniaki, na wierzch plastry boczku.
Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.