Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową i prażoną cebulką
Lubella
Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową, prażoną cebulką i pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach lub uroczystościach. Można ją serwować zarówno jako danie główne, jak i dodatek do ulubionych potraw. Życzmy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową, prażoną cebulką i pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach lub uroczystościach. Można ją serwować zarówno jako danie główne, jak i dodatek do ulubionych potraw. Życzmy smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
900 g fasolka szparagowa
450 g szalotka
650 g pieczarki
360 ml śmietanka 30%
60 g parmezan
450 ml olej rzepakowy
30 g masło
2 szt. ząbki czosnku
30 g mąka pszenna lubella
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sok z cytryny
450 ml bulion warzywny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Jeśli używasz świeżej fasolki, obetnij końcówki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw.
W dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu przez około 15 minut, co chwilę mieszając, aż do złocistego koloru.
Prażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju i odstaw na bok.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na tej samej patelni, na której prażyła się cebula, dodaj masło i podsmaż pieczarki, aż zmiękną i odparują z nadmiaru wody.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość przez chwilę.
Dodaj mąkę i wymieszaj wszystkie składniki, podsmażając je razem, aż będą złociste.
Następnie dolej śmietankę, sos sojowy, sok z cytryny, bulion i zwiększ ogień. Gotuj, aż całość zgęstnieje.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym parmezanem.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj fasolkę szparagową z podsmażonymi pieczarkami i powstałym sosem. Dodaj mniejszą część prażonej cebulki i połącz składniki.
Przełóż całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 38 × 25 cm. Posyp równolegle wierzch pozostałą częścią prażonej cebulki i tartym parmezanem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.