Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową i prażoną cebulką

Lubella
Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową i prażoną cebulką

0

0 / 0

Zapiekanka z zieloną fasolką szparagową, prażoną cebulką i pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach lub uroczystościach. Można ją serwować zarówno jako danie główne, jak i dodatek do ulubionych potraw. Życzmy smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

900 g fasolka szparagowa

450 g szalotka

650 g pieczarki

360 ml śmietanka 30%

60 g parmezan

450 ml olej rzepakowy

30 g masło

2 szt. ząbki czosnku

30 g mąka pszenna lubella

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z cytryny

450 ml bulion warzywny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Jeśli używasz świeżej fasolki, obetnij końcówki i gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw.

2

W dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu przez około 15 minut, co chwilę mieszając, aż do złocistego koloru.

3

Prażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju i odstaw na bok.

4

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na tej samej patelni, na której prażyła się cebula, dodaj masło i podsmaż pieczarki, aż zmiękną i odparują z nadmiaru wody.

5

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość przez chwilę.

6

Dodaj mąkę i wymieszaj wszystkie składniki, podsmażając je razem, aż będą złociste.

7

Następnie dolej śmietankę, sos sojowy, sok z cytryny, bulion i zwiększ ogień. Gotuj, aż całość zgęstnieje.

8

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym parmezanem.

9

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj fasolkę szparagową z podsmażonymi pieczarkami i powstałym sosem. Dodaj mniejszą część prażonej cebulki i połącz składniki.

10

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 38 × 25 cm. Posyp równolegle wierzch pozostałą częścią prażonej cebulki i tartym parmezanem.

11

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

811

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły