Zapiekanka z żeliwnego garnka

m7
Zapiekanka z żeliwnego garnka

0

0 / 0

Zapiekanka ziemniaczana z żeliwnego garnka to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Można ją przygotować zarówno na ognisku, jak i na kuchence w domu. Połączenie ziemniaków z cebulą, marchewką, burakiem, wędzonym boczkiem i kiełbasą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych, wyrazistych i wyjątkowo smacznych dań mięsnych.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

4 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

4 szt. cebula

4 szt. marchew

1 szt. burak

30 dag. boczek wędzony

0.50 kg kiełbasa podwawelska

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Warzywa obrać.

2

Do żeliwnego garnka wkroić na spód warstwę wędzonego boczku.

3

Na boczek wkroić warstwami plastry ziemniaków, marchwi i cebuli.

4

Warstwy odrobinę solić i pieprzyć.

5

Na warzywa wkroić trochę kiełbasy oraz kilka plasterków buraczka.

6

Następnie ponownie zaczynając od boczku wkroić kolejne warstwy.

7

Na ostatnią warstwę położyć kilka plasterków boczku.

8

Podlać wodą i trzymać na ogniu około godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły