Zapiekanka z żeliwnego garnka
m7
Zapiekanka ziemniaczana z żeliwnego garnka to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Można ją przygotować zarówno na ognisku, jak i na kuchence w domu. Połączenie ziemniaków z cebulą, marchewką, burakiem, wędzonym boczkiem i kiełbasą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych, wyrazistych i wyjątkowo smacznych dań mięsnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka ziemniaczana z żeliwnego garnka to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Można ją przygotować zarówno na ognisku, jak i na kuchence w domu. Połączenie ziemniaków z cebulą, marchewką, burakiem, wędzonym boczkiem i kiełbasą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych, wyrazistych i wyjątkowo smacznych dań mięsnych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
4 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
4 szt. cebula
4 szt. marchew
1 szt. burak
30 dag. boczek wędzony
0.50 kg kiełbasa podwawelska
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Warzywa obrać.
Do żeliwnego garnka wkroić na spód warstwę wędzonego boczku.
Na boczek wkroić warstwami plastry ziemniaków, marchwi i cebuli.
Warstwy odrobinę solić i pieprzyć.
Na warzywa wkroić trochę kiełbasy oraz kilka plasterków buraczka.
Następnie ponownie zaczynając od boczku wkroić kolejne warstwy.
Na ostatnią warstwę położyć kilka plasterków boczku.
Podlać wodą i trzymać na ogniu około godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.