Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim

maspexdigital
Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim

0

0 / 0

Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim brzmi kusząco? Sprawdź to, przyrządzając nasz sprawdzony przepis na tą potrawę. Pokrój mięso, cebulę i marchewkę. Podsmaż wszystko na patelni, zalej szklanką wody i duś około 30 minut. Pokrój pieczarki i dodaj je do wołowiny, zalewając sosem Łowicz. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj groszek. Gdy wszystko się już ładnie zarumieni, wypełnij farszem foremki i przykryj je ciastem francuskim. Zapiekaj do 20 minut.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos uniwersalny ciemny łowicz

1 kg łopatka wołowa

2 szt. marchew

2 szt. cebula

200 g groszek zielony mrożony

4 szt. pieczarki

1 opak. arkusz ciasta francuskiego

Przygotowanie


1

Mięso pokrój w kostkę.

2

Cebulę pokrój w dużą kostkę a marchewki w talarki.

3

Podsmaż mięso na oleju.

4

Dodaj pokrojone marchewki i cebulę.

5

Zalej całość 2 szklankami wody i duś przez około 30 minut pod przykryciem.

6

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

7

Pieczarki pokrój w ósemki.

8

Do mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz Sos Ciemny Łowicz.

9

Gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu.

10

Gdy mięso będzie miękkie dodaj mrożony groszek.

11

Z ciasta francuskiego wytnij kawałki dopasowane do kształtu foremek do zapiekania.

12

Foremki wypełnij następnie mięsem i przykryj ciastem.

13

Środek ciasta natnij nożem w mały krzyżyk.

14

Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły