Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim
maspexdigital
Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim brzmi kusząco? Sprawdź to, przyrządzając nasz sprawdzony przepis na tą potrawę. Pokrój mięso, cebulę i marchewkę. Podsmaż wszystko na patelni, zalej szklanką wody i duś około 30 minut. Pokrój pieczarki i dodaj je do wołowiny, zalewając sosem Łowicz. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj groszek. Gdy wszystko się już ładnie zarumieni, wypełnij farszem foremki i przykryj je ciastem francuskim. Zapiekaj do 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1107
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka z wołowiną i warzywami pod ciastem francuskim brzmi kusząco? Sprawdź to, przyrządzając nasz sprawdzony przepis na tą potrawę. Pokrój mięso, cebulę i marchewkę. Podsmaż wszystko na patelni, zalej szklanką wody i duś około 30 minut. Pokrój pieczarki i dodaj je do wołowiny, zalewając sosem Łowicz. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj groszek. Gdy wszystko się już ładnie zarumieni, wypełnij farszem foremki i przykryj je ciastem francuskim. Zapiekaj do 20 minut.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. sos uniwersalny ciemny łowicz
1 kg łopatka wołowa
2 szt. marchew
2 szt. cebula
200 g groszek zielony mrożony
4 szt. pieczarki
1 opak. arkusz ciasta francuskiego
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w dużą kostkę a marchewki w talarki.
Podsmaż mięso na oleju.
Dodaj pokrojone marchewki i cebulę.
Zalej całość 2 szklankami wody i duś przez około 30 minut pod przykryciem.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Pieczarki pokrój w ósemki.
Do mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz Sos Ciemny Łowicz.
Gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu.
Gdy mięso będzie miękkie dodaj mrożony groszek.
Z ciasta francuskiego wytnij kawałki dopasowane do kształtu foremek do zapiekania.
Foremki wypełnij następnie mięsem i przykryj ciastem.
Środek ciasta natnij nożem w mały krzyżyk.
Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1107
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.