Zapiekanka z tuńczykiem

monikap
Zapiekanka z tuńczykiem

1

4.2 / 10

Zapiekanka jest szybka, sycąca i co najważniejsze zawsze smakuje.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. papryka czerwona słodka

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. oregano

200 g makaron świderki

40 g ser topiony

200 g mozzarella

2 szt. tuńczyk w sosie własnym

1 szt. cebula

1 szt. koper ogrodowy

3 szt. ząbek czosnku

3 łyżka śmietana 18%

1 łyżka oliwa

10 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

2

Serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy chwilę podgrzać, żeby serek się rozpuścił a cały sos zgęstniał. Na koniec dodać śmietanę, żółty starty ser i posiekany koperek. Wymieszać - ser sam się rozpuści.

3

Cebulę pokroić w pióra, na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, dodać tuńczyka razem z sosem. Dodać do sosu serowego.

4

Makaron wymieszać z sosem, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5

Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

568

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły