Zapiekanka z tuńczykiem
monikap
Zapiekanka jest szybka, sycąca i co najważniejsze zawsze smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.2 / 10
Zapiekanka jest szybka, sycąca i co najważniejsze zawsze smakuje.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. oregano
200 g makaron świderki
40 g ser topiony
200 g mozzarella
2 szt. tuńczyk w sosie własnym
1 szt. cebula
1 szt. koper ogrodowy
3 szt. ząbek czosnku
3 łyżka śmietana 18%
1 łyżka oliwa
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy chwilę podgrzać, żeby serek się rozpuścił a cały sos zgęstniał. Na koniec dodać śmietanę, żółty starty ser i posiekany koperek. Wymieszać - ser sam się rozpuści.
Cebulę pokroić w pióra, na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, dodać tuńczyka razem z sosem. Dodać do sosu serowego.
Makaron wymieszać z sosem, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.