Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
papryka czerwona słodka
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
oregano
200 Gramów
makaron świderki
40 Gramów
Ser topiony
200 Gramów
mozzarella
2 Sztuki
tuńczyk w sosie własnym
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
koper ogrodowy
3 Sztuki
ząbek czosnku
3 Łyżki
śmietana 18%
1 Łyżka
oliwa
10 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  2. potem serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę podgrzać żeby serek się rozpuścił a cały sos zgęstniał, na koniec dodać śmietanę,żółty starty ser i posiekany koperek, wymieszać ser sam się rozpuści.
  3. Makaron wymieszać z sosem, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego
  4. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.
  5. Cebulę pokroić w pióra, na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, dodać tuńczyka razem z sosem

Opis

Zapiekanka jest szybka, sycąca i co najważniejsze - jak nie wiem, co zrobić na obiad, to zapiekanka z makaronem jest idealna, bo można zrobić ją z niczego albo z tzw. ‘resztek’, które mamy w lodówce. Do zapiekanki można wykorzystać też makaron z poprzedniego dnia. Ja w sam raz na piątek wybrałam zapiekankę z tuńczykiem, bo jest i szybka i prosta, do tego makaron świderki, bo taki wg mnie do zapiekanek jest idealny- łatwo nabiera się go na widelec. I tuńczyk, ponieważ go uwielbiam i można go robić na mnóstwo sposobów. Najczęściej jadam go na zimno w sałatkach, więc dla odmiany dziś w ciepłej zapiekance:) Do całej zapiekanki pasuje ostra papryka; w ogóle zapiekanka musi być dobrze przyprawiona, żeby nie była nijaka w smaku, więc ja oprócz czosnku nie żałowałam papryki. Zapiekanka smakowała nawet mojemu chłopakowi, który lubi bardziej ‘mięsne’ obiady, a za rybami w ogóle nie przepada, a taką zapiekankę zjadł dziś ze smakiem, więc jeśli jemu smakowała, to zasmakuje każdemu, tym bardziej tym, którzy tuńczyka lubią tak jak ja!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!