Zapiekanka z trzech serów

uwielbiampl

Połączenie serów prawie zawsze tworzy genialną całość. Tak właśnie jest w przypadku naszego wyjątkowego przepisu na makaronową zapiekankę z trzech serów - ricotty, mozzarelli oraz parmezanu. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Połączenie serów prawie zawsze tworzy genialną całość. Tak właśnie jest w przypadku naszego wyjątkowego przepisu na makaronową zapiekankę z trzech serów - ricotty, mozzarelli oraz parmezanu. Palce lizać!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pióra
300 g ser ricotta
100 g mozzarella
100 g parmezan
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. świeża bazylia
1 łyżka mleko
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Ugotować makron w lekko osolonej, wrzącej wodzie na pół miękko. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.
Jajka wymieszać z serem ricotta, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połowę makaronu włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i przykryć połową listków bazylii.
Dodać połowę masy z sera i jaj. Posypać serem mozzarella i pozostałymi listkami bazylii. Przykryć resztką listków bazylii, polać resztką masy jajeczno-serowej i posypać startym serem parmezan.
Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni.
Kiedy wierzch nabierze złotobrązowego koloru a masa serowa zacznie wrzeć, wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżą bazylią i podać na gorąco.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.