Zapiekanka z trzech serów

uwielbiampl
Zapiekanka z trzech serów

3

0 / 0

Połączenie serów prawie zawsze tworzy genialną całość. Tak właśnie jest w przypadku naszego wyjątkowego przepisu na makaronową zapiekankę z trzech serów - ricotty, mozzarelli oraz parmezanu. Palce lizać!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pióra

300 g ser ricotta

100 g mozzarella

100 g parmezan

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. świeża bazylia

1 łyżka mleko

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Ugotować makron w lekko osolonej, wrzącej wodzie na pół miękko. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.

2

Jajka wymieszać z serem ricotta, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3

Połowę makaronu włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i przykryć połową listków bazylii.

4

Dodać połowę masy z sera i jaj. Posypać serem mozzarella i pozostałymi listkami bazylii. Przykryć resztką listków bazylii, polać resztką masy jajeczno-serowej i posypać startym serem parmezan.

5

Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni.

6

Kiedy wierzch nabierze złotobrązowego koloru a masa serowa zacznie wrzeć, wyciągnąć z piekarnika, udekorować świeżą bazylią i podać na gorąco.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły