Zapiekanka z tortellini

Łowicz
Zapiekanka z tortellini

2

0 / 0

Zapiekanka z tortellini to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub różnego rodzaju uroczystości i imprezy. Zasmakuje zarówno wegetarianom, mięsożercom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie wyraziste potrawy. Połączenie tortellini, sosu pomidorowego z aromatycznymi dodatkami, parmezanu i ciągnącej się mozzarelli to idealny sposób na szybkie danie. Smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

200 g tortellini ze szpinakiem

100 g parmezan

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

200 g mozzarella

1 pusz. puszka pomidorów krojonych łowicz

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. cukier

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Tortellini ze szpinakiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy puszkę pomidorów i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu odparowania wody z pomidorów.

3

Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy.

4

Ugotowane tortellini przekładamy do naczynia żaroodpornego i zlewamy je pomidorami. Na górę kładziemy pokrojoną mozzarellę.

5

Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i pieczemy ok. 15 minut.

6

Po wypieczeniu zapiekankę posypujemy startym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły