Zapiekanka z sosem sojowo - serowym
m7
Pyszna mięsno - grzybowa zapiekanka. Podawać z ziemniakami lub z kluskami śląskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
634
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pyszna mięsno - grzybowa zapiekanka. Podawać z ziemniakami lub z kluskami śląskimi.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 18%
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. czosnek granulowany
8 szt. podudzie z kurczaka
1 szt. cebula
3 szt. seler naciowy
1 szt. olej
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka przyprawa do kurczaka
1 łyżka masło
40 dag. pieczarki
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Mięso ugotować (jak na rosół), obrać ze skóry i kości, przyprawić przyprawą do kurczaka, sosem sojowym, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, usmażyć na maśle, przyprawić kucharkiem, pieprzem, czosnkiem. Seler naciowy pokroić w krążki, podsmażyć.
Ser pokroić w drobną kosteczkę wymieszać ze śmietanką i 2 łyżkami sosu sojowego, zagotować (aby ser się stopił).
Do naczynia żaroodpornego ułożyć mięso polać połową sosu, następnie seler, pieczarki i reszta sosu, zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni ok 15-20 minut.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
634
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.