Zapiekanka z sosem sojowo - serowym

m7
Zapiekanka z sosem sojowo - serowym

2

0 / 0

Pyszna mięsno - grzybowa zapiekanka. Podawać z ziemniakami lub z kluskami śląskimi.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana 18%

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

1 łyżecz. czosnek granulowany

8 szt. podudzie z kurczaka

1 szt. cebula

3 szt. seler naciowy

1 szt. olej

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka przyprawa do kurczaka

1 łyżka masło

40 dag. pieczarki

15 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Mięso ugotować (jak na rosół), obrać ze skóry i kości, przyprawić przyprawą do kurczaka, sosem sojowym, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.

2

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, usmażyć na maśle, przyprawić kucharkiem, pieprzem, czosnkiem. Seler naciowy pokroić w krążki, podsmażyć.

3

Ser pokroić w drobną kosteczkę wymieszać ze śmietanką i 2 łyżkami sosu sojowego, zagotować (aby ser się stopił).

4

Do naczynia żaroodpornego ułożyć mięso polać połową sosu, następnie seler, pieczarki i reszta sosu, zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni ok 15-20 minut.

5

Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

634

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły