Zapiekanka z serkiem wiejskim

EkspertOdKuchni
Zapiekanka z serkiem wiejskim

0

0 / 0

Zapiekanka z serkiem wiejskim to prosty i smaczny pomysł na lekką, a jednocześnie sycącą kolację lub obiad. Zasmakuje zarówno miłośnikom warzyw, jak i tym, którzy cenią sobie bezmięsne dania. Połączenie delikatnego serka wiejskiego, żółtego sera i kaszy jaglanej z warzywami tworzy kolorową, aromatyczną i pełnowartościową kompozycję, która z pewnością urozmaici zdrowe menu. Smacznego!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g serek wiejski

100 g ser żółty

100 g kasza jaglana

100 ml mleko

4 szt. jaja

0.50 szt. papryka czerwona

150 g pieczarki

0.50 szt. cukinia

1 szt. cebula czerwona

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka mielona

1 szczyp. oregano

2 łyżka masło do smażenia

Przygotowanie


1

Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.

3

Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i pokrojoną w półksiężyce cukinię i pieczarki. Całość podsmażamy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Po usmażeniu studzimy.

4

W dużej misce mieszamy serek wiejski, jajka, mleko, ugotowaną kaszę jaglaną i starty ser.

5

Dodajemy ostudzone warzywa i doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.

6

Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C.

7

Zapiekankę pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni.

8

Po wypieczeniu posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły