Zapiekanka z serkiem wiejskim
EkspertOdKuchni
Zapiekanka z serkiem wiejskim to prosty i smaczny pomysł na lekką, a jednocześnie sycącą kolację lub obiad. Zasmakuje zarówno miłośnikom warzyw, jak i tym, którzy cenią sobie bezmięsne dania. Połączenie delikatnego serka wiejskiego, żółtego sera i kaszy jaglanej z warzywami tworzy kolorową, aromatyczną i pełnowartościową kompozycję, która z pewnością urozmaici zdrowe menu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka z serkiem wiejskim to prosty i smaczny pomysł na lekką, a jednocześnie sycącą kolację lub obiad. Zasmakuje zarówno miłośnikom warzyw, jak i tym, którzy cenią sobie bezmięsne dania. Połączenie delikatnego serka wiejskiego, żółtego sera i kaszy jaglanej z warzywami tworzy kolorową, aromatyczną i pełnowartościową kompozycję, która z pewnością urozmaici zdrowe menu. Smacznego!
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g serek wiejski
100 g ser żółty
100 g kasza jaglana
100 ml mleko
4 szt. jaja
0.50 szt. papryka czerwona
150 g pieczarki
0.50 szt. cukinia
1 szt. cebula czerwona
1 pęcz. szczypiorek do posypania
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka mielona
1 szczyp. oregano
2 łyżka masło do smażenia
Przygotowanie
Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i pokrojoną w półksiężyce cukinię i pieczarki. Całość podsmażamy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Po usmażeniu studzimy.
W dużej misce mieszamy serek wiejski, jajka, mleko, ugotowaną kaszę jaglaną i starty ser.
Dodajemy ostudzone warzywa i doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C.
Zapiekankę pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni.
Po wypieczeniu posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.