Zapiekanka z ryżem i mięsem

kontakt_1
Zapiekanka z ryżem i mięsem

0

0 / 0

Najlepsza zapiekanka? To zapiekanka z ryżem i mięsem. Prosta w przygotowaniu, a zawsze pyszna i pożywna. Ten przepis to idealny pomysł na obiad i kolację.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mięso mielone

1 szt. cukinia

1 szt. marchew

1 szt. papryka

1 szt. cebula czerwona

100 g pieczarki

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szcz. sól, pieprz

0.50 łyżeczka papryka słodka

0.50 łyżeczka papryka ostra

150 g ser żółty

200 g ryż

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy i dodajemy przyprawy.

2

Następnie obieramy marchew i kroimy ją w cienkie plasterki- dodajemy do smażącego się mięsa. Paprykę, kroimy w dość cienkie półplasterki i dodajemy do mięsa z marchewką. Pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy na patelnię z mięsem.

3

Z cukinii usuwamy nasiona i kroimy ją w półplasterki- również podsmażamy z mięsem i warzywami. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy wszystkie składniki kilka minut.

4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy połowę ryżu. Na ryż wykładamy połowę duszonego mięsa z warzywami, a następnie połowę startego na grubych oczkach sera żółtego.

5

Powtarzamy- drugą połowę ryżu, resztę warzyw z mięsem oraz drugą połowę sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły