Zapiekanka z ryżem i mięsem
kontakt_1
Najlepsza zapiekanka? To zapiekanka z ryżem i mięsem. Prosta w przygotowaniu, a zawsze pyszna i pożywna. Ten przepis to idealny pomysł na obiad i kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
263
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepsza zapiekanka? To zapiekanka z ryżem i mięsem. Prosta w przygotowaniu, a zawsze pyszna i pożywna. Ten przepis to idealny pomysł na obiad i kolację.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mięso mielone
1 szt. cukinia
1 szt. marchew
1 szt. papryka
1 szt. cebula czerwona
100 g pieczarki
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. papryka ostra
150 g ser żółty
200 g ryż
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy i dodajemy przyprawy.
Następnie obieramy marchew i kroimy ją w cienkie plasterki- dodajemy do smażącego się mięsa. Paprykę, kroimy w dość cienkie półplasterki i dodajemy do mięsa z marchewką. Pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy na patelnię z mięsem.
Z cukinii usuwamy nasiona i kroimy ją w półplasterki- również podsmażamy z mięsem i warzywami. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy wszystkie składniki kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy połowę ryżu. Na ryż wykładamy połowę duszonego mięsa z warzywami, a następnie połowę startego na grubych oczkach sera żółtego.
Powtarzamy- drugą połowę ryżu, resztę warzyw z mięsem oraz drugą połowę sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
263
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.