Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem

kontakt_2
Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem

0

0 / 0

Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem to szybki sposób na pyszny i zdrowy obiad. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć tę makaronową zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 g makaron świderki

200 g dorsz

200 g marchewka

1 szt. papryka czerwona

1 łyżka olej

100 woda

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka sok z cytryny

40 g żurawina suszona

1 opak. ketchup kotlin łagodny

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente i odsączamy go.

2

Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.

3

Paprykę kroimy na małe paseczki, marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki.

4

Podsmażamy je na oleju przez 2-3 minuty, po czym zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną a woda odparuje.

5

Dodajemy żurawinę, a potem całość mieszamy z makaronem.

6

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

7

Dorsza kroimy na 2 części i nacieramy go sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Układamy go na makaronie.

8

Całość pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

9

Podajemy z ketchupem, udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

588

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły