Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem
kontakt_2
Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem to szybki sposób na pyszny i zdrowy obiad. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć tę makaronową zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
588
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka z rybą, warzywami i makaronem to szybki sposób na pyszny i zdrowy obiad. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć tę makaronową zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 g makaron świderki
200 g dorsz
200 g marchewka
1 szt. papryka czerwona
1 łyżka olej
100 woda
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sok z cytryny
40 g żurawina suszona
1 opak. ketchup kotlin łagodny
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente i odsączamy go.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Paprykę kroimy na małe paseczki, marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Podsmażamy je na oleju przez 2-3 minuty, po czym zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną a woda odparuje.
Dodajemy żurawinę, a potem całość mieszamy z makaronem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dorsza kroimy na 2 części i nacieramy go sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Układamy go na makaronie.
Całość pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ketchupem, udekorowane natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
588
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.