Zapiekanka z rybą i ziemniakami

monikap

Zmodyfikowany przepis z gazety na prostą i zdrową zapiekankę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
670
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Zmodyfikowany przepis z gazety na prostą i zdrową zapiekankę.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. przyprawa do ryb
1 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
2 szkl. mleko
4 szt. filet rybny
10 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. por
2 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka margaryna zwykła
Przygotowanie
Filety np. z dorsza, soli, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę i por (tylko białe części) posiekać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, ziemniaki, cebulę i por, posolić, przyprawić.
Zrobić sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko cały czas mieszając, przyprawić gałką muszkatołową. Sosem polać zapiekankę. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 min. Podawać z surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
670
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.