Zapiekanka z rybą i ziemniakami

monikap
Zapiekanka z rybą i ziemniakami

2

0 / 0

Zmodyfikowany przepis z gazety na prostą i zdrową zapiekankę.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka czerwona słodka

1 szcz. gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka przyprawa do ryb

1 łyżeczka przyprawa do dań z ziemniaków

2 szkl. mleko

4 szt. filet rybny

10 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. por

2 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Filety np. z dorsza, soli, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić.

2

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę i por (tylko białe części) posiekać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, ziemniaki, cebulę i por, posolić, przyprawić.

3

Zrobić sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko cały czas mieszając, przyprawić gałką muszkatołową. Sosem polać zapiekankę. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 min. Podawać z surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły