Zapiekanka z pieczarkami i serem

kontakt_1
Zapiekanka z pieczarkami i serem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kto nie kocha pysznych zapiekanek prosto z piekarnika? Zwłaszcza takich, których aromat rozbudza nasze kubki smakowe. Zapiekanka z pieczarkami i serem to idealny sposób na urozmaicenie wielu okazji, od domowych obiadów po imprezy ze znajomymi. Połączenie chrupiącej bagietki, aromatycznego farszu z pieczarek i ciągnącej się mozzarelli przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom domowych fast foodów.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. bagietka pszenna

500 g pieczarki

1 szt. cebula

200 g tarta mozarella

1 szczyp. grubo mielony pieprz

1 szczyp. sól

100 g masło

Przygotowanie


Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy się rozgrzeje, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy warzywa już się usmażą i będą miękkie, doprawiamy przyprawami.

Bagietki kroimy wzdłuż. Na każdej bagietce nakładamy pieczarkowy farsz i posypujemy mozzarellą.

Zapiekanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 min.

Zapiekanki dekorujemy pokrojonym szczypiorem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

559

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły