Zapiekanka z pieczarkami i serem

kontakt_1
Zapiekanka z pieczarkami i serem

1

0 / 0

Kto nie kocha pysznych zapiekanek prosto z piekarnika? Zwłaszcza takich, których aromat rozbudza nasze kubki smakowe. Zapiekanka z pieczarkami i serem to idealny sposób na urozmaicenie wielu okazji, od domowych obiadów po imprezy ze znajomymi. Połączenie chrupiącej bagietki, aromatycznego farszu z pieczarek i ciągnącej się mozzarelli przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom domowych fast foodów.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. bagietka pszenna

500 g pieczarki

1 szt. cebula

200 g tarta mozarella

1 szczyp. grubo mielony pieprz

1 szczyp. sól

100 g masło

Przygotowanie


1

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy się rozgrzeje, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy warzywa już się usmażą i będą miękkie, doprawiamy przyprawami.

3

Bagietki kroimy wzdłuż. Na każdej bagietce nakładamy pieczarkowy farsz i posypujemy mozzarellą.

4

Zapiekanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 min.

5

Zapiekanki dekorujemy pokrojonym szczypiorem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

559

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły