Zapiekanka z pieczarkami

Tiktok
Zapiekanka z pieczarkami

0

0 / 0

Zapiekanka z pieczarkami to kultowa przekąska, która od lat cieszy się popularnością. Chrupiąca bagietka idealnie komponuje się z pieczarkami i roztopionym serem. Wzbogacona ketchupem Włocławek to prosta i smaczna opcja na szybki posiłek.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. ketchup włocławek łagodny

1 szt. bagietka

400 g pieczarki

1 szt. cebula

200 g ser tarty

100 g masło

2 łyżka masło lub oliwa do smażenia

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. suszona lub świeża pietruszka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i ziołami. Dopraw dużą szczyptą soli.

2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oliwy. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ok. 2-3 minuty.

3

Następnie dodaj posiekane pieczarki. Smaż przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

4

Przekrojoną bagietkę posmaruj masłem czosnkowym. Na wierzch wyłóż farsz z pieczarek.

5

Całość posyp tartym serem.

6

Piecz przez 7-8 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

7

Po upieczeniu polej ketchupem Włocławek.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły