Zapiekanka z penne pełnoziarnistym

m7
Zapiekanka z penne pełnoziarnistym

1

0 / 0

Zapiekanki z makronów Lubelli, mięsa i warzyw są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Koniecznie dobrze doprawione i zapieczone pod beszamelem i startym serem.

16

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

0.50 l mleko

1 szt. cebula biała

1 szt. imbir

1 szt. puszka mieszanki marchewka+groszek

1 szt. fasola czerwona konserwowa

3 łyżka sos sojowo-grzybowy

1 łyżka ocet balsamiczny

3 łyżka olej

2 łyżka mąka pszenna

1 łyżka gałka muszkatołowa

40 dek. makaron penne lubella pełne ziarno

45 dek. mięso mielone

25 dek. ser żółty

5 dek. masło

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, czyli ok. 9 minut. Odcedzić.

2

Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir. Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić.

3

Marchewkę z groszkiem osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć.

4

Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw. Na to drugą warstwę makaronu i ponownie mięso, a na wierzch warzywa.

5

Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą, a składniki połączą w gładki sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć.

6

Na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut.

7

Po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. keczupem i posypać zieleninką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły