Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
0.5 Litra
mleko
1 Sztuka
cebula biała
1 Sztuka
imbir
1 Sztuka
puszka mieszanki marchewka+groszek
1 Sztuka
fasola czerwona konserwowa
3 Łyżki
SOS SOJOWO-GRZYBOWy
1 Łyżka
ocet balsamiczny
3 Łyżki
olej
2 Łyżki
mąka pszenna
1 Łyżka
gałka muszkatołowa
40 Dekagramów
ingridient
makaron penne Lubella Pełne Ziarno
45 Dekagramów
mięso mielone
25 Dekagramów
ser żółty
5 Dekagramów
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, czyli ok. 9 minut. Odcedzić.
  2. Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir. Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić.
  3. Marchewkę z groszkiem osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw. Na to drugą warstwę makaronu i ponownie mięso, a na wierzch warzywa.
  5. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą, a składniki połączą w gładki sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć.
  6. Na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. keczupem i posypać zieleninką. Smacznego!

Opis

Zapiekanki z makronów Lubelli, mięsa i warzyw są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Koniecznie dobrze doprawione i zapieczone pod beszamelem i startym serem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!