Zapiekanka z penne pełnoziarnistym
m7
Zapiekanki z makronów Lubelli, mięsa i warzyw są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Koniecznie dobrze doprawione i zapieczone pod beszamelem i startym serem.
1
0 / 0
Zapiekanki z makronów Lubelli, mięsa i warzyw są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Koniecznie dobrze doprawione i zapieczone pod beszamelem i startym serem.
16
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
0.50 l mleko
1 szt. cebula biała
1 szt. imbir
1 szt. puszka mieszanki marchewka+groszek
1 szt. fasola czerwona konserwowa
3 łyżka sos sojowo-grzybowy
1 łyżka ocet balsamiczny
3 łyżka olej
2 łyżka mąka pszenna
1 łyżka gałka muszkatołowa
40 dek. makaron penne lubella pełne ziarno
45 dek. mięso mielone
25 dek. ser żółty
5 dek. masło
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, czyli ok. 9 minut. Odcedzić.
Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir. Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić.
Marchewkę z groszkiem osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw. Na to drugą warstwę makaronu i ponownie mięso, a na wierzch warzywa.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą, a składniki połączą w gładki sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć.
Na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. keczupem i posypać zieleninką.