Zapiekanka z mięsem mielonym

m7
Zapiekanka z mięsem mielonym

0

0 / 0

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pieczarkami i ciągnącym serem to świetny pomysł na szybką kolację lub obiad.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

200 g śmietana

1 szt. makaron kokardki

7 szt. pieczarki

1 szt. cebula

3 szt. jajko

20 dag. ser żółty

0.50 kg mięso wieprzowe

Przygotowanie


1

Makaron ugotować, mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażyć na małym ogniu ok 10 min. Doprawić solą i pieprzem.

2

Wyłożyć połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, na to połowę mięsa z pieczarkami, następnie resztę makaronu i resztę mięsa. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka i śmietanę. Wszystko wymieszać i wylać na wierz zapiekanki. Piec w 220 st. ok 25 min.

3

Udekorować świeżymi ziołami i pomidorami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

548

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły