Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym
m7
Szybka i bardzo smaczna
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 76
Szybka i bardzo smaczna
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. szpinak mrożony
1 szkl. pomidory krojone łowicz
2 szt. czosnek
2 szt. cebula
4 szt. ogórki konserwowe krakus
2 łyżka śmietana 18%
30 dag. makaron penne lubella pełne ziarno
30 dag. ser żółty
0.50 kg mięso mielone
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 7 – 8 minut, odcedzamy.
Rozmrażamy szpinak, dodajemy śmietanę, czosnek, dusimy, mieszamy z makaronem.
Mięso mielone podsmażamy, aż straci różowy kolor, przyprawiamy, dodajemy pomidory w puszce bez skórki, dużo bazylii, podsmażamy około 5 minut.
Cebulę kroimy w pół plastry.
Ogórki kroimy w kostkę.
Żółty ser ścieramy na tarce do warzyw na grubych oczkach.
W naczyniu do zapiekania układamy kolejno : makaron ze szpinakiem, podsmażone mięso mielone z pomidorami, cebulę, ogórki kiszone posypujemy serem żółtym.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.