Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637106.jpeg&w=3840&q=75)
Szybka i bardzo smaczna
0
3.5 / 76
Szybka i bardzo smaczna
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. szpinak mrożony
1 szkl. pomidory krojone łowicz
2 szt. czosnek
2 szt. cebula
4 szt. ogórki konserwowe krakus
2 łyżka śmietana 18%
30 dag. makaron penne lubella pełne ziarno
30 dag. ser żółty
0.50 kg mięso mielone
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 7 – 8 minut, odcedzamy.
Rozmrażamy szpinak, dodajemy śmietanę, czosnek, dusimy, mieszamy z makaronem.
Mięso mielone podsmażamy, aż straci różowy kolor, przyprawiamy, dodajemy pomidory w puszce bez skórki, dużo bazylii, podsmażamy około 5 minut.
Cebulę kroimy w pół plastry.
Ogórki kroimy w kostkę.
Żółty ser ścieramy na tarce do warzyw na grubych oczkach.
W naczyniu do zapiekania układamy kolejno : makaron ze szpinakiem, podsmażone mięso mielone z pomidorami, cebulę, ogórki kiszone posypujemy serem żółtym.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.