Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym

m7
Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym

0

3.5 / 76

Szybka i bardzo smaczna

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. szpinak mrożony

1 szkl. pomidory krojone łowicz

2 szt. czosnek

2 szt. cebula

4 szt. ogórki konserwowe krakus

2 łyżka śmietana 18%

30 dag. makaron penne lubella pełne ziarno

30 dag. ser żółty

0.50 kg mięso mielone

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 7 – 8 minut, odcedzamy.

2

Rozmrażamy szpinak, dodajemy śmietanę, czosnek, dusimy, mieszamy z makaronem.

3

Mięso mielone podsmażamy, aż straci różowy kolor, przyprawiamy, dodajemy pomidory w puszce bez skórki, dużo bazylii, podsmażamy około 5 minut.

4

Cebulę kroimy w pół plastry.

5

Ogórki kroimy w kostkę.

6

Żółty ser ścieramy na tarce do warzyw na grubych oczkach.

7

W naczyniu do zapiekania układamy kolejno : makaron ze szpinakiem, podsmażone mięso mielone z pomidorami, cebulę, ogórki kiszone posypujemy serem żółtym.

8

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

840

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły