Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szynką
lubella
Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na pożywny obiad. Wystarczy mieć w lodówce szynkę, ser i pieczarki, aby wyczarować smaczne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.9 / 9
Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na pożywny obiad. Wystarczy mieć w lodówce szynkę, ser i pieczarki, aby wyczarować smaczne danie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron świderki lubella
120 g szynka
120 g mozarella tarta
100 g pieczarki
2 szt. ząbek czosnku
5 plaster cebula czerwona
2 łyżka masło klarowane
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Na maśle klarowanym podsmażyć pokrojone pieczarki, wędlinę oraz posiekany czosnek.
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić, połączyć z podsmażonymi pieczarkami z wędliną, 100 g sera, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wierzch udekorować czerwoną cebulą, posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.