Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szynką

lubella
Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szynką

1

3.9 / 9

Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na pożywny obiad. Wystarczy mieć w lodówce szynkę, ser i pieczarki, aby wyczarować smaczne danie.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron świderki lubella

120 g szynka

120 g mozarella tarta

100 g pieczarki

2 szt. ząbek czosnku

5 plaster cebula czerwona

2 łyżka masło klarowane

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Na maśle klarowanym podsmażyć pokrojone pieczarki, wędlinę oraz posiekany czosnek.

2

Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić, połączyć z podsmażonymi pieczarkami z wędliną, 100 g sera, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3

Wierzch udekorować czerwoną cebulą, posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

645

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły