Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szynką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szynką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972984455.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na pożywny obiad. Wystarczy mieć w lodówce szynkę, ser i pieczarki, aby wyczarować smaczne danie.
1
3.9 / 9
Zapiekanka makaronowa to zawsze świetny pomysł na pożywny obiad. Wystarczy mieć w lodówce szynkę, ser i pieczarki, aby wyczarować smaczne danie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron świderki lubella
120 g szynka
120 g mozarella tarta
100 g pieczarki
2 szt. ząbek czosnku
5 plaster cebula czerwona
2 łyżka masło klarowane
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Na maśle klarowanym podsmażyć pokrojone pieczarki, wędlinę oraz posiekany czosnek.
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić, połączyć z podsmażonymi pieczarkami z wędliną, 100 g sera, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wierzch udekorować czerwoną cebulą, posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.