Zapiekanka z makaronem "palce lizać"
zubd
Zapiekanka makaronowa to danie, po którym wszyscy będą palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
454
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Zapiekanka makaronowa to danie, po którym wszyscy będą palce lizać!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szt. pomysł na zapiekankę serową winiary
400 g makaron świderki lubella
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
500 g mięso mielone wołowe
4 łyżka oliwa z oliwek
380 g przecier pomidorowy kotlin
400 g ser żółty
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 l mleko 2%
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Pomysł na zapiekankę rozprowadzić w mleku i zagotować.
Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem przez około 10 minut.
Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Do naczynia żaroodpornego wlać część sosu, wyłożyć połowę makaronu i posypać połową sera.
Następnie wyłożyć mięso i resztę makaronu.
Całość pokryć resztą sosu i posypać resztą sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Można udekorować świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
454
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.