Zapiekanka z makaronem "palce lizać"

zubd
Zapiekanka z makaronem "palce lizać"

0

4.5 / 2

Zapiekanka makaronowa to danie, po którym wszyscy będą palce lizać!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szt. pomysł na zapiekankę serową winiary

400 g makaron świderki lubella

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

500 g mięso mielone wołowe

4 łyżka oliwa z oliwek

380 g przecier pomidorowy kotlin

400 g ser żółty

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 l mleko 2%

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Pomysł na zapiekankę rozprowadzić w mleku i zagotować.

3

Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem przez około 10 minut.

4

Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

5

Do naczynia żaroodpornego wlać część sosu, wyłożyć połowę makaronu i posypać połową sera.

6

Następnie wyłożyć mięso i resztę makaronu.

7

Całość pokryć resztą sosu i posypać resztą sera.

8

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Można udekorować świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

454

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły