Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim
lubella
Przygotuj dla siebie i dla rodziny zapiekankę z wykorzystaniem rodzimych produktów! Podlaski ser korczyński, mleko, kapusta włoska i swojski boczek zapiekane w jednym naczyniu, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej to pomysł na pyszny, regionalny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
655
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przygotuj dla siebie i dla rodziny zapiekankę z wykorzystaniem rodzimych produktów! Podlaski ser korczyński, mleko, kapusta włoska i swojski boczek zapiekane w jednym naczyniu, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej to pomysł na pyszny, regionalny obiad.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 opak. makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki
150 g boczek wędzony
300 g ser koryciński
300 g liście kapusty włoskiej
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
300 mleko
1 łyżka masło
1 łyżka mąka lubella
2 szt. sól, pieprz
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jesteś na półmetku… Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.
To już prawie meta! Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C. Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
655
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.