Zapiekanka z makaronem i warzywami
korniszon5
Posiłek pełen kolorów i witamin, do zapiekanki z makaronu można dodać prawie wszystko. Danie na długo zaspokaja głód, robi się je szybko i jest niedrogie. Może powinno zagościć w Twoim stałym menu?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Posiłek pełen kolorów i witamin, do zapiekanki z makaronu można dodać prawie wszystko. Danie na długo zaspokaja głód, robi się je szybko i jest niedrogie. Może powinno zagościć w Twoim stałym menu?
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka czerwona słodka
200 g pieprz czarny
100 g pomidorki koktajlowe
50 g masło roślinne
200 g śmietana 18%
150 g ser żółty
0.25 szkl. wywar warzywny
2 szt. cukinia
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka zielona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię umyć, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w szersze paski. Cukinii nie obierać, odciąć końcówki i pokroić w plasterki, większe można przekroić jeszcze na połówki. Cukinia musi być młoda, długa ok. 20-25 cm, takie są soczyste i chrupiące, do zapiekanki nie nadają się duże, miękkie sztuki.
Na patelni rozgrzewać oliwę, dodać cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać paprykę, przyprawić solą i pieprzem. Podlać wywarem warzywnym, dusić ok. 8 minut.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodać starty na tarce ser żółty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, w naczyniu układać warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodać cukinię, na koniec pomidorki, zalać resztą sosu. Posypać startym żółtym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.
Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.