Zapiekanka z makaronem i warzywami

korniszon5
Zapiekanka z makaronem i warzywami

1

0 / 0

Posiłek pełen kolorów i witamin, do zapiekanki z makaronu można dodać prawie wszystko. Danie na długo zaspokaja głód, robi się je szybko i jest niedrogie. Może powinno zagościć w Twoim stałym menu?

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szcz. sól

2 szcz. pieprz czarny

1 szcz. papryka czerwona słodka

200 g pieprz czarny

100 g pomidorki koktajlowe

50 g masło roślinne

200 g śmietana 18%

150 g ser żółty

0.25 szkl. wywar warzywny

2 szt. cukinia

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka zielona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

2

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię umyć, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w szersze paski. Cukinii nie obierać, odciąć końcówki i pokroić w plasterki, większe można przekroić jeszcze na połówki. Cukinia musi być młoda, długa ok. 20-25 cm, takie są soczyste i chrupiące, do zapiekanki nie nadają się duże, miękkie sztuki.

3

Na patelni rozgrzewać oliwę, dodać cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać paprykę, przyprawić solą i pieprzem. Podlać wywarem warzywnym, dusić ok. 8 minut.

4

Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodać starty na tarce ser żółty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, w naczyniu układać warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodać cukinię, na koniec pomidorki, zalać resztą sosu. Posypać startym żółtym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.

5

Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły